Veelgestelde vragen

Scheiding7-9 jaarDe scheiding is langer dan 1 jaar geledenVeelgestelde vragen

Mijn oppaskind (meisje, 9 jaar) heeft ruim een jaar geleden dat haar ouders gingen scheiden.
Ze speelde altijd heel veel met andere kinderen. Ik merk de laatste tijd dat ze bijna niet meer speelt. Ze speelt alleen met haar poppen of zit te tekenen. Kan dit met de scheiding te maken hebben?

Ja dat kan. Misschien dat uw oppaskind de laatste bezig is met het verwerken van de scheiding en daardoor tijdelijk minder behoefte heeft om met andere kinderen te spelen. U kunt haar voorzichtig vragen wat de reden is. Het is belangrijk dat u aan haar ouders laat weten wat u merkt aan hun dochter.

Mijn neefje (waar ik ook veel oppas) is 7 en zijn ouders zijn nu twee jaar gescheiden. Alles is in een rustig vaarwater gekomen, behalve mijn neefje. Hij is de laatste ongelooflijk druk en wild. Hij slaat mijn kinderen en is af  en toe op geen enkele manier tot bedaren te krijgen. Ik herken hem bijna niet. Kan het dat hij nu de klap krijgt en daarom zo doet? Of denk ik nu te ver?

Het kan heel goed dat uw neefje nu pas gaat beseffen wat de scheiding betekent. Juist nu alles in een rustig vaarwater is gekomen. Mogelijk ziet hij nu onbewust ruimte voor zijn gevoelens. En jongens kunnen nare gevoelens vaak uiten in opstandig en agressief gedrag. Het is belangrijk dat u zijn gedrag begrenst, hem duidelijk maakt dat u het niet goed vindt hoe hij doet. Probeer dit zo neutraal mogelijk te doen. Waarschijnlijk is zijn gedrag van voorbijgaande aard.
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
10_12_2.jpg

Heeft u ook een vraag over een kind dat langer dan een jaar geleden met de scheiding van zijn of haar ouders te maken kreeg?
Stel uw vraag dan hier.