Veelgestelde vragen

Scheiding4-6 jaarDe scheiding is recent (< een jaar)Veelgestelde vragen

Is er in deze leeftijdscategorie een verschil tussen de reacties van jongens en meisjes?

Over het algemeen vertonen jongens wat meer boosheid na een scheiding en zullen zij zich eerder afreageren. Meisjes doen dit soms ook wel, maar gaan vaker een beetje ‘moedertje’ spelen over andere kinderen en zich juist heel netjes en gehoorzaam gedragen.


De ouders van mijn oppaskindje van vijf zijn sinds een paar maanden uit elkaar. Ik zie dat hij er heel veel last van heeft. Hoe weet ik of hij het fijn vindt als ik erover begin?

Vraag hem wat hij prettig vindt. Doe dit op een rustig moment en geef hem bijvoorbeeld een troostcadeautje als u het ter sprake brengt. Vertel hem dat u het heel naar voor hem vindt dat zijn ouders gaan scheiden. Vraag hem of hij het fijn vindt als u af en toe vraagt hoe het met hem gaat.


De ouders van mijn buurmeisjes zijn aan het scheiden. Vader heeft een nieuwe vriendin, hij is bij haar ingetrokken. Mijn buurvrouw wil niet dat haar dochters hun vader nog zien. Ik merk aan heel veel dingen dat de meiden hun vader verschrikkelijk missen. Kan ik met de moeder (de vader zie ik niet meer) bespreken wat ik signaleer?

Dit kunt u zeker bespreken. Het is voor de moeder belangrijk om dit te weten en zo mogelijk actie te ondernemen. De verantwoordelijkheid ligt bij haar en haar ex-man. U kunt het alleen maar zo neutraal mogelijk bespreken met haar. Maak het zo concreet mogelijk wat u waarneemt bij uw buurmeisjes, zonder oordeel.


Ik heb regelmatig het dochtertje van mijn zus te logeren. Mijn zus en haar man liggen in scheiding. Was ze eerst zindelijk ’s nachts, nu plast ze regelmatig weer in haar bed. Is dat een gevolg van de scheiding?

Ja, dat kan. Een kind van gescheiden ouders kan zich angstig en onveilig voelen. Dat kan zich onder andere uiten in bedplassen. Dit gaat na verloop van tijd weer over.


Mijn nichtje vroeg mij laatst: "Wanneer komt papa weer thuis wonen?" Ik wist niet wat ik moest zeggen. Haar vader woont namelijk al een tijdje ergens anders en de scheiding is definitief. Dat hebben mijn zus en haar ex-man de kinderen ook duidelijk verteld.

Kleuters weten nog niet wat definitief is. Voor hen kan elke situatie op elk moment weer veranderen. Pas gaandeweg gaan kinderen van deze leeftijd beseffen dat een scheiding betekent dat papa en mama echt nooit meer bij elkaar komen. U kunt uw nichtje vertellen dat papa in dat andere huis blijft wonen. Dat hij niet meer terug komt. En dat u dat heel verdrietig voor haar vindt. U kunt haar vertellen dat haar papa en mama wel altijd van haar blijven houden en voor haar zullen zorgen.


Het zoontje van mijn beste vriendin zei laatst: "Ik ben geen gezin, want mijn papa en mama zijn gescheiden." Ik vond het zo zielig en wist eigenlijk niet hoe ik moest reageren.

U kunt hem zeggen dat zijn papa en mama en eventuele broertjes en/of zusjes en hij een gezin blijven. Ook al gaan zijn mama en papa scheiden, zij blijven een gezin. Ze houden allebei van hem en dat verandert nooit. Alleen wonen ze allebei in een ander huis.

Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
4_6_4.jpg


Heeft u ook een vraag over een kleuter die recent met de scheiding van zijn of haar ouders te maken kreeg?
Stel uw vraag dan hier.