Veelgestelde vragen

Scheiding4-6 jaarDe scheiding is langer dan 1 jaar geledenVeelgestelde vragen

Mijn buurmeisje van vijf wordt door haar moeder opgevoed. Haar vader is drie jaar geleden naar Amerika verhuisd en is uit hun leven verdwenen. Mijn buurmeisje vertelt mij echter de laatste tijd dat haar vader haar in de zomervakantie komt halen en dat ze zolang bij hem mag blijven als ze wil. De moeder van mijn buurmeisje weet van niks.
Het is waarschijnlijk dat uw buurmeisje dit verhaal bedacht heeft om haar pijn van het gemis van een vader te verzachten. Het is belangrijk dat u haar niet aanspreekt op haar leugen, maar dat u ingaat op hetgeen zij u impliciet vertelt. U kunt haar (veronderstelde) wens erkennen door te zeggen: "Wat zou het heerlijk zijn als je naar papa kon gaan zo lang als je wilt. Wat zou je allemaal met hem gaan doen?" U kunt aangeven dat u begrijpt dat dat heel fijn voor haar zou zijn omdat ze haar vader misschien wel erg mist nu hij zover weg woont.

De ouders van mijn oppaskindje (4) zijn gescheiden toen hij nog een baby was. Hij woont de ene week bij zijn vader en zijn nieuwe gezin, de andere week bij zijn moeder. Op zich gaat dat goed, maar ik merk dat hij de eerste dag dat hij bij zijn vader vandaan komt, enorm dwars en bozig is. De dagen erna doet hij weer gewoon. Waar kan dat aan liggen?
Vooral voor jonge kinderen is de overgang van het ene naar het andere huis behoorlijk ingrijpend. Nieuwe regels, ander speelgoed, andere dynamiek en vaak is het gevoel van missen even heel groot na het afscheid. Het is verstandig om uw oppaskindje rustig tot zichzelf te laten komen en niet teveel druk op hem te leggen op de eerste dag. Als het daarna beter gaat, is er verder geen reden tot zorg. Mocht het langer duren, dan is het goed om de ouders te vertellen wat u waarneemt. Het is aan hen om eventueel te kijken of zij hun omgangsregeling willen en kunnen veranderen.

Mijn zus is twee jaar gescheiden. Ze heeft twee dochters van drie en vijf jaar. Zij wonen bij haar en gaan op woensdagmiddag en om de week in het weekend naar hun vader. Mijn zus zegt dat dit voor de kinderen het beste is. Is dat wel zo?
Over het algemeen geldt inderdaad dat het voor jonge kinderen het beste is om een basisplek te hebben en daarnaast regelmatig (kortere) contactmomenten met de andere ouder. Als beide ouders het eens zijn met deze regeling, lijkt dit een goeie regeling. Naarmate de kinderen ouder worden is het zinvol om een omgangsregeling weer tegen het licht te houden.

Mijn nichtje kwam vaak bij ons logeren; we wonen om de hoek. De laatste maanden wil ze ineens niet meer uit logeren. Niet meer bij ons, maar ook niet bij anderen. Ze wil eigenlijk dat mijn broer helemaal niet van haar zijde wijkt. Dit heeft ze nooit gehad en haar ouders zijn al anderhalf jaar gescheiden. Daar kan het toch niet aan liggen?
Het zou heel goed kunnen dat uw nichtje nu pas beseft dat de scheiding definitief is, met alle gevolgen van dien. Verlatingsangst is een van de gevoelens die kinderen intens kunnen ervaren als zij in een scheidingssituatie zitten. Voor u lijkt de scheiding ‘al anderhalf jaar geleden’, voor uw nichtje is het nog heel vers. Met wat extra steun, begrip en begeleiding zal uw nichtje waarschijnlijk weer vanzelf uit deze fase komen.
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
4_6_3___kopie.jpg

Heeft u ook een vraag over een kleuter die langer dan een jaar geleden met de scheiding van zijn of haar ouders te maken kreeg?
Stel uw vraag dan hier.