Niet doen!

Scheiding13 -18 jaarDe scheiding is recent (< een jaar)Niet doen!

Denken dat een jongere het na een paar maanden wel verwerkt heeft
In het eerste jaar van een scheiding gebeurt er meestal zoveel, dat jongeren vooral overleven. Pas na dat eerste jaar of nog (veel) later, gaan jongeren vaak rouwen om een scheiding.
Het rouwen om een scheiding gaat nooit helemaal over. Gelukkig kunnen de meeste scheidingskinderen zich desondanks toch gezond ontwikkelen. Maar voor de meeste jongeren blijft een scheiding tot in de lengte van jaren iets wat ingrijpt in hun leven.
Veel kinderen en jongeren blijven de wens houden dat hun ouders weer bij elkaar komen, ook na jaren:


Partij kiezen
Kies geen partij voor een van de ouders. Ook niet als een van de ouders zich in uw ogen heel slecht gedraagt. Een kind is altijd loyaal en kan nooit kiezen tussen zijn ouders, doet u dat ook niet! Als u partij kiest, raakt u de jongere kwijt.

Verzwijgen
Verzwijg de scheiding en het verdriet niet maar maak het bespreekbaar. Wegstoppen van hun verdriet helpt jongeren niet. Belangrijk is wel dat u aansluit bij de jongere en dat het niet allemaal vanuit u komt. Jongeren geven vaak signalen die u kunt oppakken.

Aandringen
Het is fijn als mensen vragen hoe het met je gaat en interesse in je tonen, vindt Jesse van 14 (zijn ouders scheidden toen hij 8 was). Maar dring niet aan:


Veralgemeniseren
Veralgemeniseer een scheiding niet. Iedere scheiding is anders. En iedere tiener is anders.

Redder worden
Probeer geen redder van het kind te worden en een kind te veel te helpen. U kunt hem steunen. Maar hij moet zelf zijn oplossingen kunnen vinden. Anders wordt hij te afhankelijk van uw hulp. Het is aan u om de pijn van de jongere te kunnen verdragen.

Eigen emoties onderdrukken
U kunt een jongere beter ondersteunen als u uw eventuele eigen verdriet toelaat, als u het voelt opkomen. Geef er woorden aan: 'Ik ben ook verdrietig voor je omdat je dit allemaal moet meemaken. Dan zijn we gewoon even samen verdrietig, dat is ook niet erg.'

Corrigeren
Als een jongere met gescheiden ouders zegt: "Ik haat mijn vader en die stomme vrouw van hem, " corrigeer hem of haar dan niet. Luister naar de onderliggende boodschap en reageer daarop. Bijvoorbeeld: "Het is vast heel moeilijk om je vader met een andere vrouw te zien dan je eigen moeder. Ik kan me voorstellen dat je daar goed van baalt!"

Eigen oordeel hebben
Stel, u bent principieel tegen scheidingen. Probeer uw eigen mening hierover opzij te zetten. Het is belangrijk dat u de jongere kunt steunen als hij het moeilijk heeft. Hij of zij mag niet de dupe van uw oordeel over scheidingen worden.

Ouder vervangen
Probeer niet een vervangende ouder te zijn en met oplossingen voor de scheiding te komen. De pijn van een scheiding kunt u niet oplossen. Probeer wel het gevoel van hem of haar serieus te nemen.


Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
13_18_9.jpg

Als een jongere met scheidende of gescheiden ouders zegt: "Ik haat mijn vader en die stomme vrouw van hem,"  corrigeer hem of haar dan niet.