Doen!

Scheiding13 -18 jaarDe scheiding is recent (< een jaar)Doen!

Troostcadeautje
Geef de jongere een troostcadeautje; bijvoorbeeld een zorgenpoppetje (Wereldwinkel), een dankbaarheidstreng of een boek. Voor boekentips klik hier.

Wijs de jongere op voorjongehelden.nl
Op deze website staat heel veel informatie en tips voor scheidingskinderen van 13-18 jaar.

Forum en Chat
Wijs hem of haar op het online platform Villa Pinedo voor jongeren die met scheiding te maken hebben.

Maak contact en moedig de jongere aan hulp te vragen
Vraag regelmatig even hoe het gaat en laat de jongere weten dat hij of zij bij u terecht kan voor vragen en/of problemen.
De ouders van Danielle (13) scheidden toen zij 8 was. Ze heeft een tip:


Soms is het voor jongeren juist fijn om het er even niet over te hebben als ze ergens anders zijn. Thuis wordt de jongere er ook al steeds mee geconfronteerd.
Dring niet aan als hij of zij op dat moment niet wil praten. Probeer het later nog eens.
U kunt een jongere die het moeilijk vindt om te praten ook een dagboek of iets vergelijkbaars geven. Hierin kan hij of zij gedachten en gevoelens kwijt over de scheiding.
De ouders van Caroline (15) scheidden toen ze 10 was. Ze praatte niet graag maar zij vond het wel fijn om op te schrijven wat haar bezig hield:


Dring niet aan als de jongere op dat moment niet wil praten. Probeer het een andere keer nog eens.
Soms is het voor een jongere minder confronterend als u per email, hyves of facebook vraagt hoe het gaat en hoe u zou kunnen helpen.

Stel open vragen
Als u vraagt hoe het met de jongere gaat, stel dan voornamelijk open vragen. Dan wordt hij of zij gestimuleerd om zich te uiten en voelt zich niet in een bepaalde richting geduwd.

Blijf grenzen stellen
Ga geen dingen door de vingers zien die u anders niet accepteert.

Neutraal reageren op negatief gedrag
Reageer zo neutraal mogelijk op negatief gedrag van de jongere. Begrens het gedrag, maar probeer niet boos te worden.

Stel zonodig de eisen wat bij
Verlaag de druk zonodig door de eisen aan de jongere iets aan te passen. Niet zonder meer dus maar wel als het nodig lijkt.

Vang signalen op
Let goed op de signalen die ze uitzenden en benoem ze naar hen toe. “Ik zie dat je boos bent, …”. Jongeren voelen zich zo gezien en begrepen. Ze voelen dan dat er rekening met hen wordt gehouden.

Wees neutraal
Geef naar de jongere toe geen mening over het gedrag van (een van) de ouders. Ook niet als een van de ouders zich in uw ogen heel slecht gedraagt. Een kind is altijd loyaal en kan nooit kiezen tussen zijn ouders, doet u dat ook niet! Als u partij kiest, raakt u uw de jongere kwijt.

Doseer extra aandacht
Geef hem of haar soms een beetje extra aandacht. Maar ook weer niet te veel, want dan voelt hij of zij zich in een uitzonderingspositie geplaatst. Doe het als er geen anderen bij zijn.

Wijs ouders op www.oudersvanjongehelden.nl
Hier kunnen zij veel informatie en praktische tips vinden en zonodig per mail op maat advies vragen.

Deel zorgen met ouders
Informeer de ouders over opvallend gedrag van hun kind en meld extreem gedrag. Wilt u weten wanneer gedragingen van jongeren zorgelijk zijn na een scheiding, klik hier. Als ouders uw zorg delen en begeleiding willen zoeken, kunt u hen wijzen op deze praktijkenzoeker.
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
jeroen.jpg
Jeroen (13) hoorde vier jaar geleden dat zijn ouders gingen scheiden:

"Ik heb er eigenlijk niet echt last van gehad. Het is zoals het is. Als mensen om mij heen in het begin vroegen of het wel ging, vond ik dat wel aardig. Je weet dan dat ze aan je denken."