Veelgestelde vragen

Scheiding13 -18 jaarDe scheiding is langer dan 1 jaar geledenVeelgestelde vragen

Mijn kleindochter (15) kan de vriend van mijn dochter niet uitstaan. Hij heeft haar niets misdaan, probeert zich zoveel mogelijk buiten de opvoeding te houden en helpt haar waar hij kan. Maar hij kan het gewoon niet goed doen. Mijn man vindt dat ik me er niet mee moet bemoeien, maar ik wil haar eigenlijk wel vertellen dat ik het heel erg vind hoe ze tegen de vriend van haar moeder doet.

Voor pubers kan het heel moeilijk zijn om een nieuwe partner te accepteren. Ze zitten zelf in de fase waarin ze hun sexualiteit aan het ontdekken zijn. Ze experimenteren vaak met relaties. Het is verwarrend om te ervaren dat hun ouders in een soortgelijke fase zitten. Daarnaast kunnen ook loyaliteitsgevoelens een rol spelen. Veel tieners voelen het accepteren van een nieuwe partner van éen van hun ouders, als verraad naar de andere ouder. En er kunnen nog meer redenen zijn waarom uw kleindochter zich zo gedraagt. Een ding is zeker: ze doet het niet voor haar lol. Als u het ter sprake wilt brengen doe dit dan op een niet-oordelende manier. Vertel haar dat u het gevoel heeft dat ze haar 'stiefvader' niet mag. Als ze dit beaamt, kunt u op een neutrale manier vragen waar dat mee te maken heeft. Als u niet oordeelt, zal ze misschien willen vertellen wat erachter zit. En dat kan haar en u helpen om haar beter te begrijpen.


Mijn buurmeisje (14) lijkt, sinds haar moeder twee jaar geleden is weggegaan, alleen voor haar jongere broertje en zusje te zorgen. Haar vader werkt erg veel en is 's avonds ook veel weg. Ze gaat nog wel naar school, maar verder is ze alleen maar het gezin aan het runnen. Ze ziet er moe en eenzaam uit. Ik maak me zorgen om haar. Een meisje van haar leeftijd moet toch niet zulke verantwoordelijkheden krijgen?

Het is logisch dat u zich zorgen maakt over uw buurmeisje. Als u een goede band met haar vader en moeder heeft, kunt u, op een rustig moment uw zorgen naar hen uitspreken. Misschien hebben zij niet in de gaten dat zijn dochter helemaal geen eigen leven meer heeft. U kunt ook aanbieden om af en toe wat praktische zaken over te nemen, zodat uw buurmeisje wat meer ruimte krijgt om iets voor zichzelf te doen. Maar het is de verantwoordelijkheid van de ouders om te zorgen dat hun dochter niet het gezin hoeft te runnen. Hoe ze dat doen, is hun zaak!
Daarnaast kunt u uw buurmeisje ook vertellen dat u het gevoel heeft dat ze het heel zwaar heeft en dat ze bij u terecht kan als dat nodig is.
Als u merkt dat er niets verandert, kijk dan eens op www.watkanikdoen.nl.
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
13_18_8.jpg

Heeft u ook een vraag over een tiener die langer dan een jaar geleden met de scheiding van zijn of haar ouders te maken kreeg? Stel uw vraag dan hier.