Doen!

Scheiding13 -18 jaarDe scheiding is langer dan 1 jaar geledenDoen!

Troostcadeautje
Vaak begint een tiener pas na een jaar (of langer) met het verwerken van de scheiding. Met alle emoties van dien. Als u merkt dat een jongere het moeilijk heeft, geef hem of haar dan een troostcadeautje. Bijvoorbeeld het boek, mijn ouders gaan scheiden, en ik dan? Voor boekentips klik hier. Of geef een dankbaarheidstreng.

Wijs de jongere op voorjongehelden.nl
Op deze website staat heel veel informatie en tips voor scheidingskinderen van 13-18 jaar.

Forum en Chat
Wijs hem of haar op het online platform Villa Pinedo voor jongeren die met scheiding te maken hebben.

Maak contact en moedig aan hulp te vragen
Vraag regelmatig even hoe het gaat en laat weten dat het bij u terecht kan voor vragen en/of problemen. Doe dit bij voorkeur niet waar anderen bij zijn.
De ouders van Danielle (13) scheidden toen zij 8 was. Ze heeft een tip:


Soms is het voor jongeren juist fijn om het er even niet over te hebben als ze ergens anders zijn. Thuis wordt de jongere er ook al steeds mee geconfronteerd.
Dring niet aan als hij of zij op dat moment niet wil praten. Probeer het later nog eens.
U kunt een jongere die het moeilijk vindt om te praten ook een dagboek of iets vergelijkbaars geven. Hierin kan hij of zij gedachten en gevoelens kwijt over de scheiding.
De ouders van Caroline (15) scheidden toen ze 10 was. Ze praatte niet graag maar zij vond het wel fijn om op te schrijven wat haar bezig hield:


Dring niet aan als hij of zij op dat moment niet wil praten. Probeer het een andere keer nog eens.
Soms is het voor een jongere minder confronterend als u per email of hyves vraagt hoe het gaat en hoe u zou kunnen helpen.

Stel open vragen
Als u vraagt hoe het met hem of haar gaat, stel dan voornamelijk open vragen. Dan wordt hij of zij gestimuleerd om zich te uiten en voelt zich niet in een bepaalde richting geduwd.

Blijf grenzen stellen
Vaak beginnen jongeren pas een jaar of langer na het bekend worden van de scheiding met verwerken. Dat kan zich uiten in negatief gedrag. Probeer dit te herkennen en maak het bespreekbaar maar ga geen dingen door de vingers zien die u anders niet accepteert.

Neutraal reageren op negatief gedrag
Reageer zo neutraal mogelijk op negatief gedrag van de jongere. Begrens het gedrag, maar probeer niet boos te worden.

Stel zonodig de eisen wat bij
Verlaag de druk zonodig door de eisen aan de leerling iets aan te passen. Niet zonder meer dus maar wel als het nodig lijkt.

Vang signalen op
Let goed op de signalen die ze uitzenden en benoem ze naar hen toe. “Ik zie dat je boos bent, …”. Jongeren voelen zich zo gezien en begrepen. Ze voelen dan dat er rekening met hen wordt gehouden.

Wees neutraal
Geef naar de jongere toe geen mening over het gedrag van (een van) de ouders. Ook niet als een van de ouders zich in uw ogen heel slecht gedraagt. Een kind is altijd loyaal en kan nooit kiezen tussen zijn ouders, doet u dat ook niet! Als u partij kiest, raakt u uw de jongere kwijt.

Extra aandacht geven doseren
Geef hem of haar soms een beetje extra aandacht. Maar ook weer niet te veel, want dan voelt hij zich in een uitzonderingspositie geplaatst. Doe het als er geen anderen bij zijn.

Wijs ouders op www.oudersvanjongehelden.nl
Hier kunnen zij veel informatie en praktische tips vinden en zonodig per mail op maat advies vragen.

Zorgen delen met ouders
Informeer de (beide!) ouders goed over opvallend gedrag van hun kind en meld extreem gedrag. Wilt u weten wanneer gedragingen van kinderen van deze leeftijd zorgelijk zijn na een scheiding, klik hier. Als ouders uw zorg delen en begeleiding willen zoeken, kunt u hen wijzen op deze praktijkenzoeker.

Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
jeroen.jpg
Jeroen (13) hoorde 4 jaar geleden dat zijn ouders gingen scheiden

"Sommigen vinden het wel fijn als iemand van buiten het gezin vraagt hoe het gaat enzo. Ik heb dat zelf niet. Ik bespreek het liever met mijn zussen".