Belangrijk om te weten

Scheiding13 -18 jaarDe scheiding is langer dan 1 jaar geledenBelangrijk om te weten

Verlate verwerking
Het eerste jaar nadat tieners horen dat hun ouders gaan scheiden, is een jaar van aanpassen en overleven. Echt beseffen wat er is gebeurd en wat de gevolgen zijn, is er vaak nog niet bij. Vaak komen de gedachten en gevoelens die daarbij horen, pas later.
Soms verwerken pubers een scheiding helemaal niet. Ze parkeren alle gevoelens en gedachten die erbij horen en storten zich in een druk leven met leeftijdgenoten. Alles draait daarom. Pas na de puberteit, kunnen alle emoties rondom de scheiding tevoorschijn komen. Bijvoorbeeld als een adolescent de eerste volwassen liefdesrelatie aangaat. Of het huis uit gaat.

Het is nooit klaar
Als een tiener een scheiding meemaakt, draagt het dit verlies de rest van zijn of haar leven met zich mee, niet altijd op de voorgrond maar wel op de achtergrond. En het kan door iets wat er gebeurt altijd weer opnieuw tevoorschijn springen.
Het verdriet wordt, als het goed is, wel minder aanwezig en minder pijnlijk en het leven kan gewoon weer leuk worden. Ook als een tiener de scheiding gezond kan verwerken, duikt op bepaalde momenten het rouwgevoel ineens op. Rouwen om een scheiding is nooit echt klaar!
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
13_18_2.jpg

Ook als een tiener de scheiding gezond kan verwerken, duikt op bepaalde momenten het rouwgevoel ineens op. Rouwen om een scheiding is nooit echt klaar!