Veelgestelde vragen

Scheiding10-12 jaarDe scheiding is recent (< een jaar)Veelgestelde vragen

Mijn buurmeisje (11) is de beste vriendin van mijn dochter. Zij komt al sinds haar geboorte veel bij ons. Nu zijn haar ouders sinds een aantal maanden aan het scheiden. Voor mijn buurmeisje kwam het totaal onverwacht. De afgelopen weken is ze nauwelijks meer bij ons geweest en volgens mijn dochter speelt ze bijna met niemand meer na school. Is dit zorgelijk?
Het kan dat een kind van deze leeftijd zich tijdelijk even terugtrekt als het zoiets ingrijpends meemaakt. Als dit lang duurt is, het goed om het met de ouder(s) te bespreken.
U kunt uw buurmeisje ook vragen of ze even langs wil komen en haar vragen hoe het met haar gaat. Spreek uit wat u ziet en bied aan dat ze bij u terecht kan als ze dat wil. U kunt dit doen met uw dochter erbij of niet. Dat kunt u zelf het beste inschatten.


Mijn kleindochter (10) is boos op mij. Haar moeder is er zes maanden geleden (letterlijk!) vandoor gegaan met een andere man. Haar vader (mijn zoon) is er vreselijk van van de kaart. Ik pas nu veel op. Toen mijn kleindochter vorige week vertelde dat ze met haar moeder en haar nieuwe vriend naar de Efteling is geweest, heb ik gezegd dat ik het geen stijl vind wat haar moeder allemaal doet. Ze liep boos naar haar kamer en zegt sindsdien alleen het hoogst noodzakelijke. Wat moet ik nu?
Vertel uw kleindochter zo snel mogelijk dat u spijt heeft dat u dat over haar moeder heeft gezegd. Het is heel begrijpelijk dat u boos bent op uw schoondochter. Het moet heel moeilijk zijn om uw zoon en kleinkind(eren) te zien lijden door haar beslissing. Hoe moeilijk het ook is, het is belangrijk dat u geen mening uitspreekt naar uw kleindochter/kleinkinderen over haar/hun moeder. U brengt ze hiermee in een loyaliteitsconflict (hun moeder blijft hun moeder, wat zij ook doet!) en loopt een grote kans dat het uw band met de kleinkinderen schaadt. Bespreek uw boosheid, teleurstelling en zorgen met kennissen of vrienden, maar niet met uw kleinkinderen! Wees naar hen neutraal over beide ouders, daar helpt u ze echt het meeste mee!

Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
10_12_6.jpg
Heeft u ook een vraag over een kind dat recent met de scheiding van zijn of haar ouders te maken kreeg?
Stel uw vraag dan hier.