Veelgestelde vragen

Scheiding10-12 jaarDe scheiding is langer dan 1 jaar geledenVeelgestelde vragen

Mijn neef (12) was altijd heel open, sociaal en gezellig. Ook nadat zijn ouders uit elkaar gingen anderhalf jaar geleden. Maar de laatste tijd merk ik dat hij zich afsluit. Hij komt zelden nog bij ons en als hij er is, is hij bokkig en gesloten. Is dit de pubertijd of kan het met de scheiding te maken hebben? En wat kan ik het beste doen?

Uw neef begint inderdaad waarschijnlijk in de pubertijd te komen en heeft daarnaast nog last van de scheiding van zijn ouders. Het zou kunnen dat het besef en de gevolgen daarvan nu pas echt doordringen. Nodig uw neef een keertje uit om samen te eten of bijvoorbeeld samen ergens heen te fietsen of iets dergelijks. Vraag hem voorzichtig hoe het met hem gaat en of hij veel last heeft van de scheiding. Dring niet aan als hij niet wil praten. Vertel hem wel dat hij belangrijk is voor u en dat u er graag voor hem wil zijn als hij ergens mee zit. Ook als hij hier verder niet op in gaat, heeft hij uw aanbod gehoord en zal het hem goed doen dat u met hem begaan bent!


Al jaren pas ik op bij een gezin met twee kinderen (nu 10 en 12). De ouders zijn twee jaar geleden gescheiden en hebben sindsdien overal ruzie over. Ze betrekken hun kinderen daar vaak ook in. De kinderen luchten vaak hun hart daarover bij mij.  Ik vind het heel slecht wat hun ouders doen en ik vind het heel erg om te zien hoe erg de kinderen eronder lijden. Wat kan ik doen?

Als ouders na een scheiding ruzie blijven maken, is dat heel schadelijk voor kinderen. Het is een van de belangrijkste risicofactoren om (ernstige) problematiek te ontwikkelen voor kinderen. U kunt met de kinderen bespreken dat het u belangrijk lijkt dat hun ouders weten hoe het voor hen is als ze steeds ruzie maken en hen daarin betrekken. U kunt hen vragen of ze zelf met hun ouders willen/durven bespreken dat ze veel last hebben van de ruzies. Als dat niet het geval is, kunt u, in overleg met de kinderen, in gesprek gaan met de ouders. Probeer dit gesprek zo neutraal mogelijk te voeren (zonder oordelen), maar vertel wat u merkt bij de kinderen en vertel dat u zich er zorgen over maakt. Ouders kunnen hier zelf wat mee doen. U kunt ouders ook wijzen op www.oudersvanjongehelden.nl. Op deze website kunnen zij meer informatie vinden.
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
7_9_4.jpg

Heeft u ook een vraag over een kind dat langer dan een jaar geleden met de scheiding van zijn of haar ouders te maken kreeg?
Stel uw vraag dan hier.