Veelgestelde vragen

Scheiding0-3 jaarDe scheiding is recent (< een jaar)Veelgestelde vragen

Mijn zus en haar man zijn aan het scheiden. Ze zijn uit elkaar gegroeid. Mijn zus zou het prettig vinden als ik het contact met haar ex verbreek. Ik wil dit eigenlijk niet en denk dat het ook niet in het belang is van mijn neefje en nichtje, klopt dat?

Ja, het is voor uw neefje en nichtje belangrijk dat u geen partij kiest voor een van de ouders en dat u hun vader nog blijft zien, zeker als zij erbij zijn. Zo laat u hen zien dat u niet hoeft te kiezen en zij ook niet!


Ik heb wel eens gehoord dat jonge kinderen kunnen denken dat zij de reden van de scheiding van hun ouders zijn, klopt dat?

Ja, jonge kinderen, vooral peuters en kleuters die zichzelf nog in het centrum van hun leven plaatsen, kunnen denken dat zij de oorzaak zijn van de scheiding. Overtuig ze van het tegendeel.


Mijn zoon en schoondochter zijn aan het scheiden. Zij hebben twee zoontjes van anderhalf en drie. Ik merk dat zij allebei enorm van slag zijn door dit alles. Hoe lang heeft een kind meestal last van de scheiding?

De periode dat een van de ouders het huis uit gaat, is erg moeilijk voor het kind. Het eerste jaar is vaak een lastige periode waarin veel onzeker is. Over het algemeen genomen gaat het na een jaar of twee á drie weer beter met het kind. Maar ook op lange termijn kunnen de effecten van een scheiding nog zichtbaar zijn of worden. Dit is vooral het geval bij kinderen die tot een risicogroep behoren. Zie Wanneer zorgen maken?.


Begrijpt een kind van drie jaar al iets van een scheiding?

Nee, een peuter bezit nog niet de cognitieve mogelijkheden om hier echt iets van te begrijpen. Hij of zij ervaart de scheiding vooral op emotioneel niveau en dat kan behoorlijk heftig zijn. Juist omdat het het cognitief nog niet kan begrijpen en plaasten.

Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
4_6_3.jpg

Heeft u ook een vraag over een peuter die recent met de scheiding van zijn of haar ouders te maken kreeg?
Stel deze dan hier.