Veelgestelde vragen

Scheiding0-3 jaarDe scheiding is langer dan 1 jaar geledenVeelgestelde vragen

Mijn nichtjes (tweeling van drie jaar) zien hun vader helemaal niet meer sinds twee jaar. Het eerste jaar na de scheiding kwam hij nog regelmatig, maar mijn schoonzus heeft hem verboden ze nog op te halen, omdat ze elke keer erg van slag waren. Volgens mij is het wel belangrijk dat zij een band met hun vader opbouwen of is dat niet zo?

Het is over het algemeen heel belangrijk voor kinderen, hoe klein ze ook zijn, om een goede band met beide ouders op te bouwen. Beide ouders zijn belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Behalve in gevallen waarin sprake is van mishandeling, misbruik of ernstige psychische- of verslavingsproblematiek. Het is echter ook belangrijk om de omgangsregeling met niet-verzorgende ouder goed af te stemmen op de leeftijd van het kind/de kinderen.
Heel jonge kinderen hebben het meeste aan een omgangsregeling waarbij ze vaak en kort contact kunnen hebben met de niet-verzorgende ouder. Een vertrouwde omgeving en het vasthouden aan vaste patronen is hierbij heel belangrijk. Zonder haar te veroordelen kunt u met uw schoonzus het gesprek aangaan en benadrukken dat het belangrijk is voor de ontwikkeling van haar kinderen als zij een band met hun vader kunnen opbouwen.


Mijn oppaskindje ( van twee) is helemaal van slag als zij op maandagochtend bij haar vader vandaan komt. Zij logeert om het weekend drie dagen bij hem. Ze luistert niet, is enorm dwars en heeft enorme driftbuien. Ze slaapt nauwelijks ’s middags en is dan weer zo moe dat ze niet wil eten. Op dinsdag en donderdag gaat het al wat beter en daarna gedraagt ze zich weer gewoon. Tot ze weer bij haar vader vandaan komt. Hij is een erg lieve man, dus daar kan het niet aan liggen. Waar kan het wel aan liggen?

Voor de meeste jonge kinderen is het belangrijk dat zij de niet/verzorgende ouder heel regelmatig, maar niet te lang achter elkaar zien. Hun ritme en regelmaat kunnen hierdoor zodanig verstoord worden dat ze helemaal van slag raken. U kunt u in een gesprek op een neutrale manier uw bevindingen voorleggen aan de ouders. U kunt suggereren om de omgangsregeling eens tegen het licht te houden, bijvoorbeeld samen met een kinder- en jeugdtherapeut of een omgangsbegeleider. Het is aan hen om hier vervolgens iets mee te doen of niet.
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
4_6_2.jpg

Heeft u ook een vraag over een peuter die langer dan een jaar geleden met de scheiding van zijn of haar ouders te maken kreeg?
Stel uw vraag dan hier.