Niet doen!

Scheiding0-3 jaarDe scheiding is langer dan 1 jaar geledenNiet doen!

Eigen oordeel
Stel, u bent principieel tegen scheidingen. Probeer uw eigen mening hierover opzij te zetten. Het is belangrijk dat u het kind kunt steunen als hij het moeilijk heeft. Het mag niet de dupe worden van uw oordeel over scheidingen.

Ouder vervangen
Probeer niet een vervangende ouder te zijn en met oplossingen voor de scheiding te komen. De pijn van een scheiding kunt u niet oplossen. Probeer wel het gevoel van het kind serieus te nemen.

Partij kiezen
Kies geen partij voor een van de ouders. Ook niet als een van de ouders zich in uw ogen heel slecht gedraagt. Een kind is altijd loyaal en kan nooit kiezen tussen zijn ouders. Doet u dat ook niet! Als u partij kiest, raakt u het kind kwijt.

Redder worden
Probeer geen redder van het kind te worden en een kindje te veel te helpen. U kunt hem steunen. Maar hij moet zelf zijn oplossingen kunnen vinden. Anders wordt hij te afhankelijk van uw hulp. Het is aan u om de pijn van het kind te kunnen verdragen.

Onderdrukken van eigen emoties
U kunt een kindje beter ondersteunen als u uw verdriet toelaat, als u het voelt opkomen. Geef er woorden aan: "Ik ben verdrietig voor je omdat je ouders zijn gescheiden. Dan zijn we gewoon even samen verdrietig, dat is ook niet erg." Verdriet en tranen zijn niet erg, maar als u uw verdriet niet in de hand hebt, dan wordt het kind angstig.

Verzwijgen
Verzwijg de scheiding en het verdriet niet, maar maak het bespreekbaar. Wegstoppen van hun verdriet helpt kinderen niet, hoe klein ze ook zijn. Belangrijk is wel dat u aansluit bij de belevingswereld va het kind en dat het niet allemaal vanuit u komt. Kinderen geven vaak signalen die u kunt oppakken.

Corrigeren
Als een peuter met gescheiden ouders zegt: "Mijn papa en mama gaan weer trouwen," corrigeer hem of haar dan niet. Laat het kind liever merken dat u de wens begrijpt door bijvoorbeeld te zeggen: "Wat zou dat fijn zijn als jouw papa en mama weer met elkaar zouden gaan trouwen. Maar soms kunnen papa’s en mama’s niet meer van elkaar gaan houden en dat is bij jouw ouders ook.
Dat vind ik heel naar voor je."
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
4_6_3.jpg

Verzwijg de scheiding en het verdriet niet, maar maak het bespreekbaar. Belangrijk is wel dat u aansluit bij de belevingswereld va het kind en dat het niet allemaal vanuit u komt.