Veelgestelde vragen

Overlijden van een dierbare7-9 jaarHet overlijden van een gezinslid is recent (< een jaar geleden)Veelgestelde vragen

Mijn kleindochters (7 en 9) hebben 5 maanden geleden hun vader verloren. Mijn dochter houdt zich heel sterk en ook met de meiden gaat het naar omstandigheden heel goed. Thuis wordt er weinig over papa gepraat en dus hebben mijn man en ik het ook niet over hem als de meiden hier zijn. Ik vind dit eigenlijk niet prettig maar mijn man vindt dat wij er niet over moeten beginnen als zij het niet doen.
Ook al hebben uw kleindochters het niet over hun vader, het houdt ze zeker bezig. Als volwassenen er niet over beginnen, kunnen ze ook denken dat het niet goed is dat ze er nog aan denken. En hun verdriet verstoppen. U doet er goed aan door op een rustig moment en passant het overlijden van hun vader ter sprake te brengen. U kunt aangeven dat u zich kunt voorstellen dat het heel moeilijk en naar voor ze is dat hun vader er niet meer is en kijken hoe ze reageren. U kunt ook vertellen over uw eigen verdriet over het overlijden van hun vader. Vaak helpt dat om hen ook over zichzelf te laten vertellen. Als ze er niet over willen praten, dring dan ook verder niet aan. U kunt het op een ander moment nog eens proberen. U kunt ze dan wel laten weten dat ze altijd bij u terecht kunnen als het erover willen hebben, of als ze erover willen tekenen of knutselen. U kunt ze ook een herinneringsboek  (of een ander kinderboek over het overlijden van een dierbare) geven en hiermee een opening maken voor een gesprekje. Voor boekentips klik hier.

Mijn vriendin is 3 weken geleden overleden aan kanker. Haar dochtertje vroeg de dag na haar overlijden: "mag ik nog wel een partijtje geven als ik jarig ben?". (Ze is over 2 weken jarig).
De man van mijn vriendin werd heel boos op haar. Ik vond dat heel zielig en zou eigenlijk willen aanbieden om het partijtje te organiseren. Is dat verstandig of is het voor het dochtertje beter om het partijtje uit te stellen?
Het is een heel goed en lief idee om het organiseren van het partijtje op u te nemen. U zult het dochtertje van uw vriendin hiermee een groot plezier doen. Juist op deze leeftijd is het belangrijk dat bepaalde, voor een kind enorm belangrijke, dingen door kunnen gaan, terwijl zoveel stilstaat. Het is wel belangrijk dat u hier eerst over praat met de man van uw vriendin. Waarschijnlijk zal hij uw aanbod graag accepteren!
Natuurlijk zou het voor zijn dochtertje het fijnst zijn als hij er ook bij kan zijn!
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
10_12.jpg
Heeft u ook een vraag over een kind dat recent met het overlijden van een dierbare te maken kreeg?
Stel uw vraag dan hier.