Veelgestelde vragen

Overlijden van een dierbare7-9 jaarHet overlijden van een gezinslid is langer dan 1 jaar geledenVeelgestelde vragen

Mijn buurjongetje vraagt steeds maar weer wat dood zijn eigenlijk is. Zijn vader is twee jaar geleden plotseling overleden. Hoe kan ik hier het beste mee omgaan?
Kinderen ontwikkelen zich volop. Zij gaan de dood steeds op een andere manier begrijpen. Nieuwe inzichten kunnen ervoor zorgen dat ze steeds dezelfde vraag stellen om weer een beter beeld te kunnen vormen van de dood. Het is belangrijk dat u hem steeds opnieuw zo duidelijk mogelijk antwoord geeft en hierbij aansluit op wat zijn moeder hem hierover vertelt of verteld heeft.

Als mijn buurmeisje komt spelen, dan begint zij de laatste tijd vaak te slaan en spullen kapot te maken, Kan dit nog te maken hebben met het overlijden van haar vader twee jaar geleden?
Ja, dat kan. Veel kinderen stellen het rouwen uit, soms jarenlang. Als ze dan na zoveel tijd de gevoelens en gedachten gaan ervaren die bij rouw horen, kunnen zit dit uiten door agressie.
U kunt uw buurmeisje vertellen dat u begrijpt dat zij boos of verdrietig is, maar dat bij u thuis de regel geldt dat er niet geslagen wordt en er geen spullen kapot worden gemaakt. Word niet boos en bied haar een alternatief om zijn gevoelens te uiten. Bijvoorbeeld door buiten hard te rennen, te  schreeuwen of tegen een bal te schoppen.


Ik merk dat het vriendje van mijn zoontje zich schuldig voelt over de dood van zijn moeder. Wat kan ik tegen hem zeggen?
Bijna alle kinderen ervaren schuldgevoelens als een dierbare is overleden. Ze vragen zich af of ze er wat aan hadden kunnen doen om te voorkomen dat hun ouder of broertje of zusje dood ging. “Was ik niet lief genoeg” of “Heb ik niet goed geluisterd” zijn zaken die ze zich met terugwerkende kracht kunnen afvragen. U kunt hem zeggen: “Sommige kinderen waarvan de moeder is doodgegaan, denken dat het hun schuld is. Denk jij dat ook wel eens?” Als blijkt dat hij zich schuldig voelt, kunt u bijvoorbeeld zeggen: “Jij kunt er helemaal niks aan doen dat mama dood is. Ze is dood omdat …, daar kun jij helemaal niks aan doen.”

Het is nu al drie jaar geleden dat mijn broer is overleden, maar zijn zoontje heeft af en toe weer van die driftbuien zoals vroeger. Hoe kan ik hierop reageren?
Lange tijd na een overlijden kunnen kinderen nog steeds rouwen. Dat gedrag kan zich ineens voordoen, ook al heeft u al een tijdje niets opgemerkt. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in woede, of in driftbuien. Geef uw neefje de ruimte om zijn gevoelens te uiten, mits dit binnen uw grenzen gebeurt.

Hoe lang kan een rouwproces duren?
Als een kind een verlies moet meemaken van een gezinslid, dan gaat de rouw nooit ‘over’. Het wordt wel minder aanwezig en minder pijnlijk. Ook wanneer een kind het verlies gezond kan verwerken, duikt op bepaalde momenten het rouwgevoel ineens op. Vaak gebeurt dat op belangrijke momenten in het leven. Het gemis van een moeder op verjaardagen, geen vader om studie- of beroepskeuzes mee te bespreken, het gemis van een van de ouders op de huwelijksdag, geen moeder hebben om de ervaring van het eigen moederschap mee te bespreken. Maar het kan ook door iets kleins ineens weer boven komen: een flard van een muziekstuk, een ander kind dat met zijn moeder aan het winkelen is, de geur van cake zoals mama die bakte.

Mijn zus gaat elke verjaardag en sterfdag van haar man met de kinderen naar het graf om ballonnen op te laten. Daarna worden familie en vrienden uitgenodigd en eten we zijn lievelingseten en halen herinneringen op. Dat gaat nu al drie jaar zo, Is het niet beter voor de kinderen om hiermee op te houden?
Het levendig houden van hun overleden vader is juist belangrijk voor hen. Zo krijgen ze de kans om hun overleden vader een plek te geven. En kunnen zij herinneringen aan hun vader opbouwen. Het is dus een goed idee om bepaalde tradities in stand te houden, zoals het samenkomen op de verjaardag en sterfdag van je zwager.
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
10_12.jpg
Heeft u ook een vraag over een kind dat met het overlijden van een gezinslid te maken kreeg?
Stel uw vraag dan hier.