Veelgestelde vragen

Overlijden van een dierbare7-9 jaarHet overlijden is het gevolg van zelfdodingVeelgestelde vragen

In het dorp wordt veel gespeculeerd over de dood van mijn vriendin. Haar dochtertje is niet op de hoogte van de ware oorzaak van haar moeders dood (suicide). Wat moet ik doen?
Het is voor kinderen uiterst pijnlijk om via via te horen te krijgen dat hun moeder suïcide heeft gepleegd als zij daar zelf nog niet van op de hoogte zijn. Ten eerste bestaat er het risico dat zij een verhaal te horen krijgt dat niet volledig klopt, ten tweede is het een enorme schok om er achter te komen dat het overlijden van haar moeder een gevolg is van zelfdoding. Het is raadzaam om uw zorgen te bespreken met haar vader. Van belang is dat hij zorgt dat zijn dochtertje vertrouwen in hem blijft houden en haar serieus neemt als kind van haar moeder. Zij heeft meer recht om de ware toedracht te weten dan andere kinderen. Nu heeft de vader kans om, desgewenst met hulp van anderen, de juiste woorden te vinden. Als kinderen het op straat horen dan zijn de bewoordingen vaak niet subtiel.

Mijn zus is nu zo ver dat ze haar kinderen wil vertellen dat hun vader indertijd geen hartstilstand had maar door zelfdoding om het leven is gekomen. Hoe gedetailleerd moet ze dit doen?
Hoe je het vertelt is iedere keer weer anders, afhankelijk van de toedracht en de omstandigheden. Om jezelf voor te bereiden is het goed om het boekje Weg van mij te lezen <link>daar vertellen kinderen het in hun eigen woorden. Ook het boek waarom doet iemand dat?<link> kan erg behulpzaam zijn. Je moet eerlijk zijn maar je hoeft zeker niet alle details te vertellen. Soms is het ook belangrijk om tussendoor af en toe te vragen: weet je zeker dat je dit wilt weten? Kinderen beseffen de impact van hun vragen niet altijd.

Mijn kinderen zijn nu wat ouder en ik wil ze vertellen over de zelfdoding van hun opa. Mijn zoontje heeft veel behoefte aan informatie, mijn dochtertje sluit er zich voor af. Hoe pak ik dit aan?
Kinderen hebben recht op hun eigen grenzen. U kunt uw zoontje uitleggen dat zijn zus niet alles wil weten en dat u met hem apart zijn vragen nog doorneemt. De algemene informatie kunt u dan een beiden geven.
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
7_9_4.jpg
Heeft u ook een vraag over een kind dat met zelfdoding van een dierbare te maken kreeg?
Stel uw vraag dan hier.