Veelgestelde vragen

Overlijden van een dierbare7-9 jaarHet overlijden betreft geen gezinslidVeelgestelde vragen

Het lijkt wel of mijn neefje helemaal niet verdrietig is door het overlijden van zijn lievelingopa, kan dat?
Niet alle kinderen voelen zich veilig genoeg om hun gevoelens te uiten. Kinderen willen niet kinderachtig overkomen of ze uiten hun gevoelens niet, omdat ze zich niet veilig genoeg voelen daarvoor. Kinderen merken het als hun ouders veel aan hun hoofd hebben en willen dan niet ook nog hun eigen verdriet opdringen. Dat u het verdriet niet ziet, wil dus niet zeggen dat het verdriet er niet is.

Is het goed om de verjaardag van de overledene te blijven vieren?
Ja. Vooral jonge kinderen hebben vaak geen herinneringen aan een overleden oom of tante, opa of oma. Alle tastbare herinneringen zijn dan belangrijk. Net zoals het levendig houden van de dierbare. Zo krijgt het kind de kans om zijn overleden dierbare een plek te geven.

Wat moet ik antwoorden als mijn nichtje vraagt of zij ook dood zal gaan aan de ziekte die haar tante had?
Vraag haar of ze daar bang voor is, of ze daar wel eens aan denkt. Leg haar uit dat de meeste mensen gewoon groot worden. Eerst zijn ze kind, dan worden ze vader of moeder en later nog opa en oma. Als een kind doodgaat, is dat niet gewoon. Kleuters kunnen behalve de angst hebben dat ze zelf dood gaan, ook bang zijn dat een andere dierbare dood gaat.

Ik merk dat het vriendje van mijn zoon zich schuldig voelt aan de dood van zijn oma. Hij wilde niet naar haar toe in het ziekenhuis. Hij denkt dat ze daarom is gestorven. Wat kan ik tegen hem zeggen?
Bijna alle kinderen ervaren schuldgevoelens als een dierbare is overleden. Ze vragen zich af of ze er wat aan hadden kunnen doen om te voorkomen dat hun dierbare is dood gegaan. U kunt hem zeggen: “Sommige kinderen waarvan de oma is doodgegaan denken dat het hun schuld is, denk jij dat ook wel eens?” Als blijkt dat hij zich schuldig voelt, kunt u bijvoorbeeld zeggen: “Jij kunt er helemaal niks aan doen dat oma dood is. Ze is dood omdat (zij bijvoorbeeld ziek was), daar kun jij dus helemaal niks aan doen.”
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
4_6_2.jpg

Heeft u ook een vraag over kinderen die met het overlijden van een dierbare te maken hebben?
Stel uw vraag dan hier.