Veelgestelde vragen

Overlijden van een dierbare4-6 jaarHet overlijden van een gezinslid is langer dan 1 jaar geledenVeelgestelde vragen

Mijn buurjongetje vraagt steeds maar weer opnieuw wat dood zijn eigenlijk is. Zijn vader is twee jaar geleden plotseling overleden. Hoe kan ik hier het beste mee omgaan?

Kleuters ontwikkelen zich volop. Zij gaan de dood steeds op een andere manier begrijpen. Nieuwe inzichten kunnen ervoor zorgen dat ze steeds dezelfde vraag stellen om zich weer een beter beeld te kunnen vormen van de dood. Het is belangrijk dat u hem steeds weer opnieuw zo duidelijk mogelijk antwoord geeft aansluitend op wat zijn moeder hem hierover vertelt of verteld heeft.

Als mijn buurmeisje komt spelen, dan begint zij de laatste tijd vaak te slaan en spullen kapot te maken, Kan dit nog te maken hebben met het overlijden van haar vader twee jaar geleden?

Ja, dat kan. Veel kinderen stellen het rouwen uit, soms jarenlang. Als ze dan na zoveel tijd de gevoelens en gedachten gaan ervaren die bij rouw horen, kunnen zit dit uiten met agressie.
U kunt uw buurmeisje vertellen dat u begrijpt dat zij boos of verdrietig is, maar dat bij u thuis de regel geldt dat er niet geslagen wordt en er geen spullen kapot worden gemaakt. Word niet boos en bied haar een alternatief om haar gevoelens te uiten. Bijvoorbeeld door buiten hard te rennen, te schreeuwen of tegen een bal te schoppen.

Ik merk dat het vriendje van mijn zoontje zich schuldig voelt aan de dood van zijn moeder. Wat kan ik tegen hem zeggen?

Bijna alle kleuters ervaren schuldgevoelens als een dierbare is overleden. Ze vragen zich af of ze de dood van hun ouder of broertje of zusje hadden kunnen voorkomen. “Was ik niet lief genoeg” of “Heb ik niet goed geluisterd” zijn dingen die ze zich met terugwerkende kracht af kunnen vragen. U kunt hem zeggen: “Sommige kinderen waarvan de moeder is doodgegaan denken dat het hun schuld is, denk jij dat ook wel eens?” Als blijkt dat hij zich schuldig voelt, kunt u bijvoorbeeld zeggen: “Jij kunt er helemaal niks aan doen dat mama dood is. Ze is dood omdat (ze heel erg ziek was, bijvoorbeeld), daar kun jij helemaal niks aan doen”.

Het is nu al drie jaar geleden dat mijn broer is overleden, maar zijn zoontje heeft af en toe weer van die driftbuien zoals vroeger. Hoe kan ik hierop reageren?

Lange tijd na een overlijden kunnen kinderen nog steeds rouwen. Dat gedrag kan zich ineens weer voordoen, ook al heeft u al een tijdje niets opgemerkt. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in woede of in driftbuien. Geef uw neefje de ruimte om zijn gevoelens te uiten, mits dit binnen uw grenzen gebeurt.

Hoe lang kan een rouwproces duren bij een kleuter?

Als een kind een verlies moet meemaken van een gezinslid, dan gaat de rouw nooit ‘over’. Het wordt wel minder aanwezig en minder pijnlijk. Ook wanneer een kind het verlies goed kan verwerken, duikt op bepaalde momenten het rouwgevoel ineens op. Vaak gebeurt dat op belangrijke momenten in het leven. Het gemis van een moeder op verjaardagen, geen vader om studie- of beroepskeuzes mee te bespreken, het gemis van een van de ouders op de huwelijksdag, geen moeder hebben om de ervaring van het eigen moederschap mee te bespreken. Maar het kan ook door iets kleins ineens weer tevoorschijn springen: een flard van een muziekstuk, een ander kind dat met zijn moeder aan het winkelen is, de geur van cake zoals mama die bakte.
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
4_6_.jpg

Heeft u ook een vraag over een kleuter die met het overlijden van een gezinslid te maken kreeg?
Stel uw vraag dan hier.