Niet doen!

Overlijden van een dierbare4-6 jaarHet overlijden betreft geen gezinslidNiet doen!

Zeggen over de dood:
“Opa slaapt voor altijd”.
Bij kinderen kan angst ontstaan om zelf te gaan slapen en om ook nooit meer wakker te worden.

 “Laura maakt een verre reis en komt nooit meer terug”.
Kinderen begrijpen het niet en voelen zich in de steek gelaten. 

“Oma is dood gegaan omdat ze al heel oud was”.
Voor kinderen is iedereen die geen kind is al oud. Ze kunnen bang worden dat hun eigen vader of moeder ook dood zal gaan. Die zijn immers ook al oud.

“Opa is doodgegaan omdat hij zo ziek was”.
Kinderen kunnen niet het verschil begrijpen tussen een ernstige en minder ernstige ziekte. Het is belangrijk dat aan de kleuter wordt uitgelegd hoe erg de ziekte van opa was. Anders kunnen kinderen bang worden dat zij bij griep of verkoudheid ook dood gaan.

Verzwijgen
Verzwijg het verlies en het verdriet niet, maar maak het bespreekbaar. Wegstoppen van hun verdriet helpt kinderen niet. Belangrijk is wel dat u aansluit bij de belevingswereld van het kind en dat het niet allemaal vanuit u komt. Kinderen geven vaak signalen af waarop u kunt aanhaken.

Het kind als zielig behandelen
Extra liefde en aandacht is belangrijk en fijn voor een kleuter. Maar behandel hem niet als zielig! Het is meeleven, geen medelijden.

Eventuele eigen emoties onderdrukken
U kunt een kind beter ondersteunen als u uw verdriet toelaat, als u het voelt opkomen. Geef er woorden aan: "Ik ben ook verdrietig omdat . . . er niet meer is. Dan zijn we gewoon even samen verdrietig, dat is ook niet erg."
Verdriet en tranen zijn niet erg zolang u uw verdriet wel in de hand hebt. Anders wordt het kind angstig.

Corrigeren
Jonge kinderen kunnen dingen zeggen die op u cru overkomen. Bijvoorbeeld: "Ik ben blij dat Sanne dood is, want nu mag ik haar DS hebben. Corrigeer het kind niet, maar sluit aan bij die opmerking. Bijvoorbeeld: "Een DS, dat is wel heel erg leuk zeg. Ik kan mee voorstellen dat je wel blij bent dat je er eentje hebt!" Besteed er verder geen aandacht aan.
Luister meer naar de onderliggende vraag of boodschap dan wat het kind letterlijk zegt.

Denken dat kleuters beseffen wat de dood inhoudt
Kleuters kunnen goed herhalen wat een volwassenen heeft gezegd. Ook al zeggen ze: “Oma is dood en komt nooit meer terug”, dan wil dat niet zeggen dat ze dat ook begrepen hebben. Ze kunnen blijven vragen waarom oma niet op hun verjaardag komt. Het is heel belangrijk om deze vragen keer op keer eerlijk te beantwoorden.
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
4_6_4.jpg

Kleuters kunnen goed herhalen wat een volwassenen heeft gezegd. Ook al zeggen ze: “Oma is dood en komt nooit meer terug”, dan wil dat niet zeggen dat ze dat ook begrepen hebben.