Veelgestelde vragen

Overlijden van een dierbare13-18 jaarHet overlijden van een gezinslid is langer dan 1 jaar geledenVeelgestelde vragen

Mijn kleinzoon is bijna 18. Zijn moeder (mijn schoondochter) overleed ruim twee jaar geleden aan kanker. Mijn kleinzoon heeft veel op zich genomen in die tijd, hij gedroeg zich heel verantwoordelijk en puberen was er al helemaal niet bij.
Al zijn vrienden gaan binnenkort studeren en op kamers. Mijn kleinzoon gaat ook studeren, maar hij wil niet op kamers. Hij zegt dat hij het belangrijk vindt om bij zijn jongere broer en zus te zijn als zijn vader werkt. Ik maak me er echt zorgen over. Ik vind dat hij moet gaan leven zoals alle studenten van 18!
Uw kleinzoon heeft middenin de puberteit iets meegemaakt wat direct een einde kan maken aan die puberteit. Eerst is zijn moeder ziek geweest, daarna overleed zij. In een periode dat kinderen zelfstandiger worden, een vriendenkring opbouwen en zich voorzichtig losmaken van thuis, gebeurde bij hem het tegenovergestelde: zijn moeder moest zich door haar naderende dood losmaken van haar kinderen. Veel kinderen die zoiets meemaken in de puberteit, slaan de puberteit eigenlijk over. Ze gedragen zich alsof ze volwassen zijn, zolang zij het idee hebben dat dit nodig is. Misschien is er een mogelijkheid dat u en uw zoon kunnen zorgen dat de zorg voor zijn jongere broer en zus door anderen worden overgenomen. Uw kleinzoon zal dan gaandeweg kunnen ervaren dat hij geen of minder verantwoordelijkheid meer hoeft te dragen. Praat er vooral ook over met uw kleinzoon zelf, vraag hem of u zich terecht zorgen maakt en vraag hem of u kunt helpen
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
13_18_4.jpg
Heeft u ook een vraag over een jongere die met het overlijden van een gezinslid te maken kreeg?
Stel uw vraag dan hier.