Niet doen!

Overlijden van een dierbare13-18 jaarHet overlijden van een gezinslid is langer dan 1 jaar geledenNiet doen!

Denken dat het verlies wel verwerkt is
Soms kan een nieuwe, recente gebeurtenis ineens veel ‘oud’ verdriet oproepen. Dit zorgt vaak voor onbegrip. Veel mensen uit de omgeving van de jongeren denken dat het verwerken nu ‘wel klaar’ is. Dit onbegrip zorgt ervoor dat er weinig ruimte is voor verdriet, terwijl juist op zulke momenten steun nodig is. Het is belangrijk dat jongeren het gevoel hebben dat de mensen in hun omgeving begrip hebben voor hun gevoelens en hun situatie. Rouwen om een gezinslid is nooit klaar!
Bram vertelt:

Uit: Het gevoel van Allerzielen. een film van Jacco Groen, Springfilm.

Verzwijgen
Verzwijg de overledene niet, maar praat juist op een natuurlijke manier regelmatig over hem/haar. Hou herinneringen levendig voor de jongere.

Aandringen
Dring niet aan als een jongere het er niet over wil hebben.

De jongere als volwassene behandelen
Verwacht niet te veel van een jongere. Jongeren zijn dan wel geen kinderen meer, maar het zijn ook nog geen volwassenen. Volwassenen zien jongeren vaak als volwassenen, waardoor de jongeren alleen worden gelaten met hun emoties en gedachten. Terwijl ze juist behoefte hebben aan ondersteuning en hulp. Toon interesse in de jongere en zijn of haar gedachten en gevoelens!

De jongere als zielig behandelen
Medeleven en steun zijn belangrijk en fijn voor een jongere, zeker op beladen dagen als de verjaardag en de sterfdag van de overledene. Maar behandel een jongere niet als zielig! Het is meeleven, niet meelijden.

Denken dat u op alle vragen antwoord moet weten
Kinderen en jongeren lopen met veel vragen rond. Omdat ze hun ouders willen sparen, is het vaak prettig voor ze als ze die kunnen stellen aan iemand die betrokken is, maar geen gezinslid. Dit kunnen ook vragen zijn waar u het antwoord niet op weet. U kunt dit gerust zeggen. Vaak is het zelfs een geruststelling dat volwassenen het antwoord op sommige vragen ook niet weten. U kunt  voorstellen om samen op zoek te gaan naar het antwoord. Bijvoorbeeld op het internet of bij een deskundige.

Lichamelijke klachten negeren
Als jongeren last hebben van lichamelijke klachten, vraag dan of dat te maken zou kunnen hebben met de situatie. Ook als het overlijden al langer is geleden. Over het algemeen geldt: hoe minder een jongere zich uit, hoe meer lichamelijke klachten hij ervaart.

Eventuele eigen emoties onderdrukken
U kunt een jongere beter ondersteunen als u uw verdriet toelaat, als u het voelt opkomen. Geef er woorden aan: "Ik ben ook verdrietig omdat . . . dood is gegaan, ik mis hem/haar ook vaak. Dan zijn we gewoon even samen verdrietig." Verdriet en tranen zijn niet erg, maar als u uw verdriet niet in de hand hebt, belast hier dan de jongere niet mee.

Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
13_18_2.jpg

Medeleven en steun zijn belangrijk en fijn voor een jongere, zeker op beladen dagen als de verjaardag en de sterfdag van de overledene. Maar behandel een jongere niet als zielig!