Doen!

Overlijden van een dierbare13-18 jaarHet overlijden van een gezinslid is langer dan 1 jaar geledenDoen!

Troostcadeautje op sterfdag
Geef de jongere op de sterfdag van de overledene een troostcadeautje: bijvoorbeeld een een zorgenpoppetje (Wereldwinkel), een dankbaarheidstreng of een boek. Voor boekentips klik hier. U kunt ook een troostdeken maken van de kleding van de overleden persoon, of laat deze maken (via Troostgoed).
Troostdeken gemaakt door het hocketeam van Sophie, ter nagedachtenis aan haar vader Jan-Paul.
Troostdeken gemaakt door het hocketeam van Sophie, ter nagedachtenis aan haar vader Jan-Paul.

Op www.troostgeschenk.nl of www.in-de-wolken.nl vindt u meer ideeën voor troostcadeaus. Hiermee laat u merken dat u weet dat het moeilijk voor hem of haar is, óók een, twee, drie of meer jaar na het overlijden!

De jongere wijzen op www.voorjongehelden.nl
Op deze website vinden jongeren veel informatie, herkenning en tips. Ze kunnen ook online vragen stellen aan een deskundige. Ook kunnen ze er een foto van de overledene plaatsen, of een gedichtje.

Ouders wijzen op www.oudersvanjongehelden.nl
Op deze adviessite zijn specifieke informatie en tips te vinden voor ouders van jongeren een dierbare hebben verloren. Ouders kunnen online advies vragen aan een deskundige.

De jongere laten merken dat hij/zij belangrijk is
Geef de jongere het gevoel dat hij of zij voor u belangrijk is. Dat hij of zij bij u terecht kan als hij dat wil.

In de gaten houden
Een of meerdere jaren na het verlies van een gezinslid, kan een jongere alsnog heel veel pijn en verdriet gaan ervaren. Met alle gevoelens en gedachten en gedragingen van dien. Dit heet verlate rouw. In feite begint dan pas het rouwproces, omdat het zich eerder nog niet veilig genoeg voelde om te rouwen. Of omdat ouders zoveel verdriet hadden dat kinderen onbewust hun verdriet hebben opgeborgen om hun ouders te sparen. Hou dit in de gaten!

De jongere wijzen op het forum van Stichting Achter de Regenboog
http://www.achterderegenboog.nl/forum/

De jongere wijzen op www.herinnerdingen.nl
Zij kunnen hier een monumentje maken voor een dierbare overledene.

De tiener wijzen op de mogelijkheid om op dinsdag- of woensdagavond te chatten
met andere jongeren en een hulpverlener op http://www.doodgewoon-online.nl/Chatbox.html

Over de overledene blijven praten
U kunt met enige regelmaat over de overledene spreken. Zorg dat het denken aan de overledene en het verdrietig zijn om de overledene geen taboe worden. Vertel ook af en toe over dingen die u met de overledene heeft meegemaakt en laat daar zo mogelijk foto’s van zien. U kunt ook vertellen welke eigenschappen en kwaliteiten u van de overleden ouder of broer of zus terugziet in de jongere. Dit is voor jongeren heel prettig!

Neem verantwoordelijkheden over van de jongere
Als een broer, zus of ouder overlijdt, wordt vaak van een jongere verwacht dat hij of zij de ouders ondersteunt. Verwacht niet van een jongere dat hij of zij deze rol op zich kan nemen. U kunt het misschien niet voorkomen, maar u kunt wel voorkomen dat u deze rolverdeling bevestigt. U kunt bijvoorbeeld taken overnemen waar de jongeren verantwoordelijk voor wordt gehouden, zoals oppassen op jongere broertjes en zusjes.

Toon interesse en bied hulp aan
Bied uw hulp en ondersteuning aan aan de jongere. De hulp kan heel praktische zijn; bijvoorbeeld halen of brengen van een feest of helpen met huiswerk. Toon interesse in de jongere en zijn of haar gedachten en gevoelens. Jongeren die zich losmaken van thuis, hebben soms behoefte aan iemand buiten te gezinssituatie die ze de ruimte geeft om over hun gevoelens te praten. Dat kan bijvoorbeeld een leraar zijn, maar ook een vriend of een familielid.

Bied de ouder(s) praktische hulp aan
Als een ouder is overleden, komt alles op de schouders van de ouder die overblijft. Maar ook als ouders een kind verloren hebben, is overleven hun grootste zorg. En dat is vaak ook nog het geval na een, twee, drie of meerdere jaren na het overlijden. Door praktische hulp aan te bieden (bijvoorbeeld een keer per week koken, een avond per maand oppassen op de jongere kinderen in een gezin) ontlast u de ouder(s) en daarmee helpt u ook de jongere.

Zorgen?
Als u de indruk heeft dat het niet goed gaat met een kind en denkt dat begeleiding van een professional bij het verwerkingsproces zinvol kan zijn, aarzel dan niet om uw zorg met ouders te delen. Ouders zien vaak niet hoe hun kind zich buitenshuis gedraagt en zijn blij met uw informatie - zolang deze zonder oordeel is. Als ouders uw zorg delen en begeleiding willen zoeken, kunt u hen wijzen op deze praktijkenzoeker.
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
13_18_10.jpg

Tips van Cindy (haar moeder is overleden toen Cindy 18 was)
• Niet bang zijn om te vragen hoe het gaat, zeker als iemand introvert is.
• Het is niet erg als iemand huilt, sla een arm om hem of haar heen.
• Als je er niet over begint, huilt hij of zij ook, maar dan alleen.
• Je weet niet hoe lang een rouwproces duurt. Tijd zegt niets!
• Hou rekening met wat je zegt over gevoelige onderwerpen (zoals kanker, ouders).

Uit: Verder zonder jou - Daan Westerink - Uitgeverij Ten Have