Belangrijk om te weten

Overlijden van een dierbare13-18 jaarHet overlijden van een gezinslid is langer dan 1 jaar geledenBelangrijk om te weten

Verlate rouw
Jongeren kunnen alle gevoelens en gedachten die horen bij het verlies van een dierbare tijdelijk opbergen. Ze staan in de 'overleefstand'. Ze proberen het 'gewone leven' zo snel mogelijk weer op te pakken. Het kan wel een jaar of (veel) langer duren voordat de emoties en gedachten die bij een ingrijpend verlies horen, tevoorschijn komen!  De omgeving legt dan vaak niet meer de link met het overlijden, dat is immers al zo lang geleden…

Rouw groeit mee
Ook lange tijd na het overlijden van iemand waavan ze veel hebben gehouden, blijven jongeren rouwen. In de loop van de tijd wordt steeds weer op andere manieren duidelijk wat het betekent om iemand voor altijd te moeten missen.

Sophie (14) vertelt hoe dat voor haar is:


Op zoek naar informatie
Tieners krijgen in de puberteit vaak de behoefte aan informatie over hun overleden vader, moeder, broer of zus die al langer geleden is overleden. Ze willen weten wat voor personen zij waren, waar ze goed in waren en waarin juist niet. Ze willen weten hoe hij of zij over hen dacht en praatte.
Dit is erg belangrijk voor hen in deze fase waarin ze hun eigen identiteit ontwikkelen. De informatie over hun overleden ouder of broer of zus kan daarbij een belangrijk referentiekader vormen.
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
13_18_9.jpg

Ook lange tijd na het overlijden van iemand van wie ze veel hebben gehouden, blijven jongeren rouwen.