Veelgestelde vragen

Overlijden van een dierbare13-18 jaarHet overlijden is het gevolg van zelfdodingVeelgestelde vragen

De vader van de beste vriend van mijn zoon (16) heeft een aantal maanden geleden zelfmoord gepleegd. Gelukkig kan hij er goed over praten en doet hij dat ook veel bij ons. Hij vertelt dan ook dat hij vaak zo bang is dat zijn moeder er ook een einde aan maakt, dat hij hele nachten niet slaapt. Hij belt en sms-t haar ook de hele dag door. Het lijkt wel alsof deze angst zijn leven beheerst. Ik vind het zo naar en vraag me af of ik iets moet doen.
Juist jongeren kunnen na zelfdoding van een van de ouders of een broer of zus extreme angst voelen dat de een ander gezinslid ook zelfmoord pleegt. Vaak maken jongeren zich het meest zorgen over hun ouder(s), Ze hebben hen immers nog nooit zo intens radeloos en verdrietig meegemaakt. Die angst is op zich niet ongewoon of zorgelijk, tenzij het heel lang aanhoudt en niet in hevigheid afneemt. Het is wel belangrijk dat hij dit vertelt aan zijn moeder en dat zij hem belooft geen zelfmoord te plegen. Als hij het moeilijk vindt om het er met zjn moeder over te hebben, kunt u aanbieden dat u het doet.

Mijn zwager heeft zichzelf bijna een jaar geleden opgehangen, Het kwam voor zijn kinderen (13, 15 en 17) compleet onverwacht, mijn zus had het wel een beetje zien aankomen. In het begin was iedereen vooral verslagen en verdoofd. Ze zochten en vonden veel steun bij elkaar. Sinds een paar maanden merk ik dat mijn nichtjes en neef er totaal anders omgaan. Mijn ene nichtje wil het nergens over hebben en sluit zich op in haar kamer, mijn neef is enorm opstandig, bozig en brutaal, vooral tegen haar moeder. Mijn nicht (de oudste) barst om de haverklap in huilen uit. Is het niet raar dat ze allemaal zo anders reageren? En wat kan ik doen?
Nee het is niet raar dat ze allemaal hun verdriet zo anders uiten. Ieder kind (en ook elke volwassene) gaat weer anders om met zo'n ingrijpende ervaring. Dat maakt vaak ook dat ze (tijdelijk) de verbondenheid met elkaar een beetje verliezen. Ze zijn druk met hun eigen rouwproces. Dat maakt soms het rouwen heel eenzaam. Mensen uit de nabije omgeving die niet heel direct betrokken zijn (zoals u) kunnen dan juist veel betekenen. 
U kunt uw nichten en neef steunen door bijvoorbeeld om de beurt wat leuks met ze te gaan doen. U kunt dan en passant vragen hoe het met ze gaat en of u wat voor ze kan betekenen. Vaak is iemand die luistert al enorm fijn voor ze! Neem regelmatig even contact met ze op, dat kan ook via bijvoorbeeld facebook!
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
13_18_8.jpg
Heeft u ook een vraag over een tiener die met zelfdoding van een dierbare te maken kreeg?
Stel uw vraag dan hier.