Veelgestelde vragen

Overlijden van een dierbare13-18 jaarHet overlijden betreft geen gezinslidVeelgestelde vragen

Mijn neef is 18 en heeft negen maanden geleden zijn beste vriend verloren door een auto-ongeluk. Hij heeft het er enorm moeilijk mee. Hij slaapt slecht, eet slecht, gooit er op school met de pet naar en hij praat nauwelijks. Hij gaat wel heel veel naar de ouders van zijn overleden vriend en of hij daar wel praat, weten we niet. Zijn ouders laten het zo, maar ik maak me zorgen over hem. Ik ben zijn peettante en ik ken hem door en door. Hij deelde altijd heel veel met mij, maar nu lijkt hij me te ontlopen. En als ik hem dan zie, dan wil ik er niet over beginnen. Heeft hij professionele hulp nodig?
Uw neef heeft een enorm ingrijpende gebeurtenis meegemaakt, hij zit midden in een rouwproces. Het lijkt erop dat hij zich wel kan uiten bij de ouders van zijn overleden vriend. Als het slecht eten en slapen en negeren van school lang aanhoudt, kan dit reden tot zorg zijn. U kunt dan uw zorg naar hem uitspreken. Nog beter is het als u hem binnenkort uitnodigt en op een daarvoor geschikt moment aan hem vraagt hoe het met hem gaat. Het zal heel fijn voor hem zijn om te merken dat u met hem meeleeft en wilt weten hoe het met hem gaat. Ook als hij op dat moment niet wil praten. Bied hem aan dat u er voor hem bent. Dit zal hem zeker steun geven!

Mijn moeder is kort geleden overleden. Mijn nichtje van 14 was heel erg gek op haar, 'omaatje' was haar tweede moeder. Gek genoeg lijkt het wel alsof het haar helemaal niet raakt. Op de begrafenis was ze heel stoïcijns en ook de afgelopen tijd leeft ze door alsof er niets aan de hand is. Is dat wel normaal?
Pubers kunnen als geen ander hun verdriet 'opbergen'. Ze leven door alsof het verlies er niet is en doen alles wat ze altijd al deden. Dit kunnen ze maanden maar ook jaren volhouden. Het is wel belangrijk dat het verdriet op een bepaald moment de ruimte krijgt maar meestal komt dat moment vanzelf als een puber/adolescent daar klaar voor is.
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
13_18_10.jpg
Heeft u ook een vraag over jongeren die met het overlijden van een dierbare te maken hebben?
Stel uw vraag dan hier.