Doen!

Overlijden van een dierbare13-18 jaarHet overlijden betreft geen gezinslidDoen!

Troostcadeautje
Geef de jongere een troostcadeautje: bijvoorbeeld een een zorgenpoppetje (Wereldwinkel), een dankbaarheidstreng of een boek. Voor boekentips klik hier. U kunt ook een troostdeken maken van de kleding van de overleden persoon, of laat deze maken (via Troostgoed). Op www.in-de-wolken.nl en www.troostgeschenk.nl vindt u meer ideeën voor troostcadeaus.

Troostdeken gemaakt door het hocketeam van Sophie, ter nagedachtenis aan haar vader Jan-Paul.
Troostdeken gemaakt door het hocketeam van Sophie, ter nagedachtenis aan haar vader Jan-Paul.

De jongere wijzen op www.voorjongehelden.nl
Op deze website vinden jongeren veel informatie, herkenning en tips. Ze kunnen ook online vragen stellen aan een deskundige.

Ouders wijzen op www.oudersvanjongehelden.nl
Op deze adviessite zijn specifieke informatie en tips te vinden voor ouders van jongeren die een dierbare hebben verloren. Ouders kunnen online advies vragen aan een deskundige.

De jongere wijzen op www.herinnerdingen.nl
Zij kunnen hier een monumentje maken voor een dierbare overledene.

De tiener wijzen op de mogelijkheid om op dinsdag- of woensdagavond te chatten
met andere jongeren en een hulpverlener op http://www.doodgewoon-online.nl/Chatbox.html

De jongere laten merken dat hij/zij belangrijk is
Geef de jongere het gevoel dat hij of zij voor u belangrijk is.

De jongere wijzen op het forum van Stichting Achter de Regenboog
http://www.achterderegenboog.nl/forum/

Over de overledene blijven praten
U kunt met enige regelmaat over de overledene spreken. Zorg dat het denken aan de overledene en het verdrietig zijn om de overledene geen taboe wordt.

Interesse tonen en hulp aanbieden
Bied uw hulp en ondersteuning aan aan de jongere. Toon interesse in de jongere en zijn of haar gedachten en gevoelens. Jongeren die zich losmaken van huis, hebben soms behoefte aan iemand buiten te gezinssituatie die ze de ruimte geeft om over hun gevoelens te praten. Dat kan bijvoorbeeld een leraar zijn, maar ook een vriend of een familielid.

Eerlijk zijn
Als u met de jongere praat over het verlies, wees dan eerlijk. Als u dingen verzwijgt of verdraait, krijgt de jongere het gevoel dat hij of zij niet serieus genomen wordt.

Zorgen?
Als u de indruk heeft dat het niet goed gaat met een kind en denkt dat begeleiding van een professional bij het verwerkingsproces zinvol kan zijn, aarzel dan niet om uw zorg met ouders te delen. Ouders zien vaak niet hoe hun kind zich buitenshuis gedraagt en zijn blij met uw informatie - zolang deze zonder oordeel is. Als ouders uw zorg delen en begeleiding willen zoeken, kunt u hen wijzen op deze praktijkenzoeker.
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
13_18_7.jpg
Jongeren die zich losmaken van huis, hebben soms behoefte aan iemand buiten te gezinssituatie die ze de ruimte geeft om over hun gevoelens te praten.