Niet doen!

Overlijden van een dierbare10-12 jaarHet overlijden van een gezinslid is recent (< een jaar geleden)Niet doen!

Zeggen over de dood:
"Papa slaapt voor altijd.”
Bij kinderen kan angst ontstaan om zelf te gaan slapen en om ook nooit meer wakker te worden.

“Laura maakt een verre reis en komt nooit meer terug.”
Kinderen begrijpen het niet en voelen zich in de steek gelaten.

“Simon is doodgegaan omdat hij zo ziek was.”
Kinderen kunnen niet het verschil begrijpen tussen een ernstige en minder ernstige ziekte. Het is belangrijk dat aan het kind wordt uitgelegd hoe erg de ziekte van Simon was. Anders kunnen zij bang worden dat zij bij griep of verkoudheid ook dood gaan.

Verzwijgen
Verzwijg het verlies en het verdriet niet, maar maak het bespreekbaar. Wegstoppen van hun verdriet helpt kinderen niet. Belangrijk is wel dat u aansluit bij het kind en dat het niet allemaal vanuit u komt. Kinderen geven vaak signalen die u kunt oppikken.

Het kind als zielig behandelen
Extra liefde en aandacht zijn belangrijk en fijn voor een kind. Maar behandel het niet als zielig! Het is meeleven, geen medelijden.

Eventuele eigen emoties onderdrukken.
U kunt een kind beter ondersteunen als u uw verdriet toelaat, als u het voelt opkomen. Geef er woorden aan: "Ik ben ook verdrietig omdat . . . er niet meer is. Dan zijn we gewoon even samen verdrietig, dat is ook niet erg." Verdriet en tranen zijn niet erg , alleen als u uw verdriet niet in de hand hebt, wordt het kind angstig.

Lichamelijke klachten negeren
Als kinderen last hebben van lichamelijke klachten, vraag dan of dat te maken zou kunnen hebben met de overledene. Over het algemeen geldt: hoe minder het kind zich uit, hoe meer lichamelijke klachten het ervaart.

Schrikken van vragen
Kinderen van deze leeftijd kunnen zich heel veel praktische en soms ook wel morbide zaken afvragen. Of er een skelet overblijft als iemand gecremeerd is en of de zielen gaan dolen bij volle maan bijvoorbeeld.
Niet altijd worden deze vragen hardop gesteld aan de ouders. Het is voor kinderen fijn als ze met deze vragen bij iemand anders terecht kunnen die ze vertrouwen. Geef kinderen dan ook zo eerlijk en duidelijk mogelijk antwoord op zo’n manier dat u er eventuele zorgen mee wegneemt. Als u het niet weet, kunt u dat ook gerust zeggen. Eventueel kunt u samen op zoek gaan naar een antwoord.

Denken dat het rouwen op een bepaald moment klaar is
Als een kind een verlies moet meemaken van een gezinslid gaat de rouw nooit over. Het wordt, als het goed is, wel minder aanwezig en minder pijnlijk. Ook wanneer een kind het verlies gezond kan verwerken, duikt op bepaalde momenten het rouwgevoel ineens op.
Renske (12) legt uit hoe het is om even alle aandacht te krijgen en daarna niet meer:

Uit: Kinderen en rouw. Een film van Jacco Groen, Springfilm
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
7_9_8.jpg

Kinderen van deze leeftijd kunnen zich heel veel praktische en soms ook wel morbide zaken afvragen. Of er een skelet overblijft als iemand gecremeerd is bijvoorbeeld. Schrik niet van zulke vragen maar beantwoord ze zo goed en eerlijk mogelijk.