Veelgestelde vragen

Overlijden van een dierbare10-12 jaarHet overlijden van een gezinslid is aanstaandeVeelgestelde vragen

Mijn zus is ernstig ziek en kan niet meer beter worden. Zij en haar vriendin hebben het hun kinderen (10 en 12 jaar) op een hele goeie manier verteld. Ze nemen hun dochter ook vaak mee naar ziekenhuisafspraken, het uitzoeken van een pruik en dat soort dingen. Hun zoon heeft daar geen behoefte aan. Is het wel goed voor een meisje van 10 om bij dat soort dingen te zijn?

Het lijkt erop dat je nichtje er zelf voor kiest dat ze bij dit soort dingen wil zijn. Ze kan ook nee zeggen, net als haar broertje. Het is dus waarschijnlijk zo dat het juist fijn voor haar is om zoveel mogelijk bij alles betrokken te zijn. Dit kan haar helpen om met de verwarrende situatie om te gaan, wellicht geeft het haar zekerheid en wat gevoel van controle. Ieder kind is daar anders in en het is heel goed dat je zus en haar vriendin hun kinderen op hun eigen manier laten omgaan met het ziekteproces en de naderende dood.


Mijn schoondochter heeft niet lang meer te leven, al is dat niet te merken aan de buitenkant. Ze ziet er nog vrij goed uit, heeft geen pijn en is opgewekt. Ze praat ook nauwelijks met haar zoon (11) over de dood die er onvermijdelijk aankomt. Ze vindt het vroeg genoeg als ze erg ziek wordt en veel pijn krijgt. Ik snap het wel maar denk ook soms dat het misschien juist goed is als mijn kleinzoon langzamerhand kan wennen aan het feit dat hij haar gaat verliezen.

Het is begrijpelijk dat uw schoondochter haar zoon nog even wat zorgeloosheid gunt. Maar aan de andere kant is het voor kinderen ook heel erg belangrijk om voorbereid te worden op wat komen gaat. Hoe ziek gaat zij worden? Wat kunnen ze doen om haar pijn te verlichten? Kan ze thuis blijven of gaat ze naar het ziekenhuis of een hospice op een bepaald moment? Het is fijn als uw kleinzoon nog de gelegenheid heeft om zijn moeder dingen te vragen en te zeggen en daar rustig over na te denken. Misschien kunt u dit voorzichtig met uw schoondochter bespreken. U kunt haar ook het boekje 'Als ik er niet meer ben' van Riet Fiddelaers-Jaspers geven of aanbevelen. Ook het boek 'Jong Verlies' kan heel behulpzaam zijn.
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
7_9_3.jpg

Heeft u ook een vraag over een kind dat met het overlijden van een gezinslid te maken krijgen?
Stel uw vraag dan hier.