Niet doen!

Overlijden van een dierbare10-12 jaarHet overlijden van een gezinslid is aanstaandeNiet doen!

Zeggen over de dood:
“Papa gaat voor altijd slapen.”
Kinderen kunnen bang worden om zelf te gaan slapen en nooit meer wakker te worden. 

"Joep gaat dood omdat hij heel ziek is.”
Kinderen kunnen niet het verschil begrijpen tussen een ernstige en minder ernstige ziekte. Het is belangrijk dat aan het kind wordt uitgelegd hoe erg de ziekte van Joep is. Anders kunnen zij bang worden dat zij bij griep of verkoudheid ook dood gaan.

Verzwijgen
Verzwijg de verdrietige situatie niet, maar maak hem bespreekbaar. Wegstoppen van hun verdriet helpt kinderen niet. Belangrijk is wel dat u aansluit bij het kind en dat het niet allemaal vanuit u komt. Kinderen geven vaak signalen die u kunt oppakken.
Elke overleed na een ziekteperiode in 2005. Zij heeft er alles aan gedaan om haar naderende naderende overlijden zo goed mogelijk met haar kinderen voor te bereiden. In haar ziekteperiode ondervond zij ook, dat volwassenen niet met kinderen over hun verdriet praatten. Haar kinderen vonden dat moeilijk. Elke pleit pleit ervoor dat kinderen gezien worden in hun verdriet, hoe confronterend en heftig dat soms ook kan zijn.

Uit: Maar ik ben altijd bij jullie. Een film van David Blitz voor Stichting Kind en Rouw

Het kind als zielig behandelen
Extra liefde en aandacht is belangrijk en fijn voor een kind. Maar behandel het niet als zielig! Het is meeleven, niet meelijden.

Eventuele eigen emoties onderdrukken
U kunt een kind beter ondersteunen als u uw verdriet toelaat, als u het voelt opkomen. Geef er woorden aan: "Ik ben ook verdrietig omdat . . . zo ziek is. Dan zijn we gewoon even samen verdrietig, dat is ook niet erg." Verdriet en tranen zijn niet erg maar als u uw verdriet niet in de hand hebt, dan wordt het kind angstig.

Schrikken van praktische vragen
Kinderen van deze leeftijd kunnen zich heel veel praktische zaken afvragen. Zo kunnen ze vragen wie er nu voor hen gaat zorgen als mama dood is. Of wie er nu geld gaat verdienen als papa dood is en of ze nog wel op vakantie zullen gaan. Niet altijd worden deze vragen hardop gesteld aan de ouders. Kinderen merken het als de ouders veel aan hun hoofd hebben en dan proberen ze hen te ontlasten. Het is daarom voor kinderen fijn als ze met deze vragen bij iemand anders terecht kunnen die ze vertrouwen. Geef ze dan ook zo eerlijk en duidelijk mogelijk antwoord. Liefst op zo’n manier dat er meer duidelijkheid en houvast komt. Neem, als dat mogelijk is, wat zorgen weg.

Lichamelijke klachten negeren
Als kinderen last hebben van lichamelijke klachten, vraag dan of dat te maken zou kunnen hebben met de ziekte van vader/moeder/broertje of zusje. Over het algemeen geldt: hoe minder het kind zich uit, hoe meer lichamelijke klachten het ervaart.
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
7_9_8.jpg

Kinderen van deze leeftijd kunnen zich heel veel praktische zaken afvragen. Zo kunnen ze vragen wie er nu voor hen gaat zorgen als mama dood is. Of wie er ie er nu geld gaat verdienen als papa dood is en of ze nog wel op vakantie zullen gaan.