Veelgestelde vragen

Overlijden van een dierbare10-12 jaarHet overlijden van een gezinslid is langer dan 1 jaar geledenVeelgestelde vragen

Ik ben de oma van twee meiden van 11. Hun moeder (mijn dochter) is overleden toen ze 5 waren. Inmiddels heeft mijn schoonzoon een nieuwe vrouw waar mijn kleindochters dol op zijn. Toch merk ik de laatste tijd dat met name een van mijn kleindochters enorm met haar moeder bezig is. Ze vraagt me zo veel over haar, dat heeft ze eigenlijk nooit gedaan. Is dit normaal?

Ja dit is heel normaal en gezond gedrag! Uw kleindochters zijn in een fase waarin ze hun eigen identiteit aan het ontdekken zijn. Hun moeder speelt daarbij een belangrijke rol, ondanks dat ze is overleden. Uw kleindochters hebben waarschijnlijk weinig eigen herinneringen aan hun moeder en dus moet ze het doen met de herinneringen van anderen. Die zijn enorm waardevol voor hen! U bent natuurlijk een belangrijke persoon die hen meer informatie kan geven. U kende uw dochter immers zo lang en zo goed! U kunt uw kleindochter(s) enorm helpen door bijvoorbeeld op te schrijven hoe hun moeder was, hoe haar leven is verlopen, welke bijzondere kwaliteiten ze had, welke bijzondere of grappige dingen ze heeft meegemaakt. Misschien heeft u nog foto's of andere dingen met herinneringen?


Mijn broer is 3 jaar geleden overleden, zijn dochter is nu 12 en het gaat heel goed met haar. We hebben het gevoel dat ze het goed verwerkt heeft. Tot vorige week. Ik was jarig en mijn nichtje was er ook. Op het moment dat ik haar een stukje notencake gaf, vertrok haar gezicht. Ze liep de kamer uit en stond te huilen in de gang. Ze gaf aan de ze ineens aan haar vader moest denken toen ze die cake zag, hij sneed vroeger ook altijd van die enorme stukken cake af, tot ergernis van haar moeder. Ze miste hem enorm zei ze. Ik schrok ervan, heeft ze het dan toch nog niet verwerkt?

Het verwerken van zo'n ingrijpend verlies als dat van je nichtje, is nooit klaar. Ook als er sprake is van een gezonde verwerking, kan het verdriet ineens tevoorschijn springen, ook jaren later. Vaak gebeurt dat op onverwachte momenten.
U hoeft hier niet van te schrikken. U kunt uw nichtje helpen daar naar haar te luisteren en begrip te tonen voor haar.


Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
10_12.jpg

Heeft u ook een vraag over een kind dat met het overlijden van een gezinslid te maken kreeg?
Stel uw vraag dan hier.