Niet doen!

Overlijden van een dierbare10-12 jaarHet overlijden van een gezinslid is langer dan 1 jaar geledenNiet doen!

Denken dat een kind er na twee jaar wel overheen is
Het verwerken van het verlies van een gezinslid is een levenslang proces. De pijn en het verdriet kunnen na twee jaar soms juist veel erger voelbaar zijn, omdat het kind dan pas echt beseft dat de ander nooit meer terug komt en wat dat betekent. Het verdriet neemt in de loop van de tijd in hevigheid af en het leven wordt na een tijdje weer leuk. Niettemin draagt het kind het verlies de rest van zijn of haar leven met zich mee. Niet altijd op de voorgrond, maar wel op de achtergrond. En het kan door iets wat er gebeurt altijd weer opnieuw boven komen.

Zeggen over de dood:
"
Papa slaapt voor altijd.”
Bij kinderen kan angst ontstaan om zelf te gaan slapen en om ook nooit meer wakker te worden.

“Simon is doodgegaan omdat hij zo ziek was.”
Kinderen kunnen niet het verschil begrijpen tussen een ernstige en minder ernstige ziekte. Het is belangrijk dat aan het kind wordt uitgelegd hoe erg de ziekte van Simon was. Anders kunnen zij bang worden dat zij bij griep of verkoudheid ook dood gaan.

Verzwijgen
Verzwijg het verlies en het verdriet niet, maar maak het bespreekbaar. Wegstoppen van hun verdriet helpt kinderen niet. Belangrijk is wel dat u aansluit bij het kind en dat het niet allemaal vanuit u komt. Kinderen geven vaak signalen die u kunt oppikken.

Het kind als zielig behandelen
Extra liefde en aandacht zijn belangrijk en fijn voor een kind. Maar behandel het niet als zielig! Het is meeleven, geen medelijden.

Eventuele eigen emoties onderdrukken.
U kunt een kind beter ondersteunen als u uw verdriet toelaat, als u het voelt opkomen. Geef er woorden aan: "Ik ben ook verdrietig omdat . . . er niet meer is. Dan zijn we gewoon even samen verdrietig, dat is ook niet erg." Verdriet en tranen zijn niet erg , alleen als u uw verdriet niet in de hand hebt, wordt het kind angstig.

Lichamelijke klachten negeren
Als kinderen last hebben van lichamelijke klachten, vraag dan of dat te maken zou kunnen hebben met de overledene. Over het algemeen geldt: hoe minder het kind zich uit, hoe meer lichamelijke klachten het ervaart.

Schrikken van vragen
Kinderen van deze leeftijd kunnen zich heel veel praktische en soms ook wel morbide zaken afvragen. Of er een skelet overblijft als iemand gecremeerd is en of de zielen gaan dolen bij volle maan bijvoorbeeld.
Niet altijd worden deze vragen hardop gesteld aan de ouders. Het is voor kinderen fijn als ze met deze vragen bij iemand anders terecht kunnen die ze vertrouwen. Geef kinderen dan ook zo eerlijk en duidelijk mogelijk antwoord op zo’n manier dat u er eventuele zorgen mee wegneemt. Als u het niet weet, kunt u dat ook gerust zeggen. Eventueel kunt u samen op zoek gaan naar een antwoord.

Regels en structuur
Thuis is veel veranderd, ook langere tijd na een overlijden is de situatie nooit zoals die was voor het overlijden. Dat kan onrust en een onveilig gevoel veroorzaken bij kinderen. Als het kind vaak bij u komt, is het van belang de gewone regels en structuur te handhaven. Dat geeft kinderen een gevoel van rust en veiligheid. En dat hebben ze zo nodig !
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
7_9_8.jpg

Verzwijg het verlies en het verdriet niet, maar maak het bespreekbaar. Wegstoppen van hun verdriet helpt kinderen niet.