Veelgestelde vragen

Overlijden van een dierbare10-12 jaarHet overlijden is het gevolg van zelfdodingVeelgestelde vragen

Onze buurman en tevens zeer goede vriend heeft een einde aan zijn leven gemaakt. Hij was een hele gevoelige, lieve, sociale maar ook kwetsbare man. Zijn zoon van 11 komt veel bij ons. Hij zegt er weinig over maar ik merk door bepaalde opmerkingen dat hij boos is op zijn vader. Ik heb hem vorige week uitgelegd dat zijn vader het deed omdat hij het leven echt niet meer aankon en heb gezegd dat hij daar niet boos om mag zijn. Ik heb niet het idee dat dit hielp, wat helpt wel?
Veel kinderen die een ouder verliezen door zelfdoding, voelen zich in eerste instantie vooral boos. Dit is vaak een uiting van machteloosheid. Het is fijn dat hij zich kennelijk zo vertrouwd voelt bij jullie, dat hij dat durft te uiten. Het is fijn voor hem als hij merkt dat zijn boosheid okee is. Corrigeer hem dus liever niet maar laat merken dat u begrijpt dat hij zich zo voelt.

Mijn kleindochter (11) heeft drie maanden geleden haar moeder verloren. Zij heeft na een lange psychiatrische lijdensweg zelfmoord gepleegd. Ik vang mijn kleindochter regelmatig op en het valt me op dat ze de hele dag bezig met waar haar mijn zoon is, hoe laat hij thuiskomt, wat hij aan het doen is.  Ze sms-t hem wel tien keer per dag. Wat moet ik hiermee?
Het is niet raar dat uw kleindochter op dit moment op zo'n angstige manier op haar vader is gericht. Ze heeft op dit moment heel veel behoefte aan geruststelling, de bevestiging dat haar vader er is voor haar en ook niet 'zomaar' uit haar leven verdwijnt!. Het is wel belangrijk dat dit gedrag in de loop van de komende tijd gaat afnemen. Dat zij het vertrouwen terugkrijgt dat dagelijkse dingen gewoon goed gaan. Als het nog maanden onverminderd aanhoudt, kan het zinvol zijn als uw zoon advies inwint bij een rouw- en verliesbegeleider of andere hulpverlener. Zie rouw- en verliesbegeleider zoeken.
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
10_12.jpg
Heeft u ook een vraag over een kind dat met zelfdoding van een dierbare te maken kreeg?
Stel uw vraag dan hier.