Belangrijk om te weten/tips

Overlijden van een dierbare10-12 jaarHet overlijden is het gevolg van zelfdodingBelangrijk om te weten/tips

BELANGRIJK OM TE WETEN

De tips die vermeld staan onder de andere menu-items zijn ook van toepassing als er sprake is van zelfdoding. Bij zelfdoding komen echter vaak ook nog andere zaken kijken:

De waarheid vertellen over de doodsoorzaak?
Meestal is het goed als ook jonge kinderen de waarheid kennen over de doodsoorzaak. Hoe verschrikkelijk dit ook is. Het hebben van vermoedens en het alleen worstelen met vragen is veel erger dan de waarheid kennen. Een hulpmiddel voor de ouder(s) kan het boek ‘Weg van mij’ zijn over kinderen die iemand door zelfdoding verliezen. Het kan helpen om de woorden te vinden.
Als belangrijke persoon in de omgeving van de Jonge Held, is het belangrijk dat u aansluit bij wat de ouder(s) hebben verteld over de doodsoorzaak. Ook voor u is het lezen van “Weg van mij’ aan te raden. Ook het boek Waarom doet iemand dat? kan erg behulpzaam zijn.

Waarom?
Kinderen vragen zich bij zelfdoding vaak af waarom iemand dat heeft gedaan. Het kind vraagt zich af of het niet de moeite waard was om voor te blijven leven. Of dat het niet lief genoeg geweest is? Misschien wilde de ouder het kind niet zien opgroeien? Alles draait om de waarom-vraag.
Kinderen lopen met veel van dit soort vragen rond. U hoeft en kunt niet op alle vragen antwoord geven. U kunt het kind vragen wat het zelf denkt of hoopt. Laat het kind de waarom-vraag keer op keer te stellen, ook al is er geen antwoord op. Of u zegt: "Ja, wat zouden we dat graag willen weten, he? Konden we het nog maar vragen."

Schuldig
Kinderen kunnen heel boos worden en voelen zich in de steek gelaten.Ook voelen ze zich schuldig aan de dood van hun ouder, broer of zus.
Deze gevoelens horen bij het rouwproces. U hoeft deze gevoelens niet weg te nemen. Accepteer dat de gevoelens er zijn en praat er over.

Opluchting
Kinderen kunnen zich ook opgelucht voelen. Dit is vaak het geval bij kinderen van ouders met psychische problemen. Het komt voor dat ouders van deze kinderen al meerdere malen een suïcide poging hebben gedaan en dat het kind de ouder heeft moeten redden of voor de ouder heeft moeten zorgen, zo klein als het was. Deze kinderen staan onder grote druk en als de ouder dan komt te overlijden, valt die druk weg. Ze kunnen zich opgelucht voelen. Opluchting leidt vervolgens vaak weer tot schuldgevoelens over het opgeluchte gevoel.

Oordelen
Het is onvermijdelijk dat mensen in de omgeving van het kind een mening hebben over zelfdoding. Hoewel deze mening niet altijd wordt uitgesproken, krijgt het kind toch de indruk dat het wel heel erg is dat zijn vader of moeder, broer of zus suïcide heeft gepleegd. Kinderen zijn ontzettend loyaal en zullen er alles aan doen om de overledene in ere te houden.
Oordeel nooit over de suïcide; daar heeft het kind geen baat bij. Hij of zij heeft wel baat bij ondersteuning.

Zorgen?
Als u de indruk heeft dat het niet goed gaat met een kind en denkt dat begeleiding van een professional bij het verwerkingsproces zinvol kan zijn, aarzel dan niet om uw zorg met ouders te delen. Ouders zien vaak niet hoe hun kind zich buitenshuis gedraagt en zijn blij met uw informatie - zolang deze zonder oordeel is. Als ouders uw zorg delen en begeleiding willen zoeken, kunt u hen wijzen op deze praktijkenzoeker.
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
7_9_.jpg
Oordeel nooit over de suïcide; daar heeft het kind geen baat bij. Hij of zij heeft wel baat bij ondersteuning.