Niet doen!

Overlijden van een dierbare0-3 jaarHet overlijden van een gezinslid is langer dan 1 jaar geledenNiet doen!

Zeggen:
- “Papa slaapt voor altijd”. Bij kinderen kan angst ontstaan om zelf te gaan slapen en nooit meer wakker te worden.

- “Mama maakt een verre reis en zal nooit meer terugkomen”. Kinderen begrijpen het niet en voelen zich in de steek gelaten.

- “Kevin is doodgegaan omdat hij heel ziek was”. Kinderen kunnen niet het verschil begrijpen tussen een ernstige en minder ernstige ziekte. Het is belangrijk dat aan het kind wordt uitgelegd hoe erg de ziekte van Kevin was. Anders kunnen kinderen bang worden dat zij bij griep of verkoudheid ook dood gaan.

Eventuele eigen emoties onderdrukken
U kunt een kindje beter ondersteunen als u uw verdriet toelaat, als u het voelt opkomen. Geef er woorden aan: "Ik ben ook verdrietig omdat . . . er niet meer is. Dan zijn we gewoon even samen verdrietig, dat is ook niet erg." Verdriet en tranen zijn niet erg, maar als u uw verdriet niet in de hand hebt , wordt het kind angstig.

Verzwijgen
Verzwijg het verlies en het verdriet niet, maar maak het bespreekbaar. Wegstoppen van hun verdriet helpt peuters niet. Belangrijk is wel dat u aansluit bij het kind en dat het niet allemaal vanuit u komt. Kinderen geven vaak signalen die u kunt oppikken.

Regels loslaten
Thuis is veel veranderd, ook langere tijd na een overlijden is de situatie niet zoals die was voor het overlijden. Dat kan onrust en een onveilig gevoel veroorzaken bij kinderen. Als het kind vaak bij u komt, is het van belang de gewone regels en structuur te handhaven. Dat geeft jonge kinderen een gevoel van rust en veiligheid. En dat hebben ze zo nodig !

Het kind als zielig behandelen
Extra liefde en aandacht is belangrijk en fijn voor een peuter. Maar behandel hem of haar niet als zielig!

Corrigeren
Jonge kinderen kunnen dingen zeggen die cru overkomen. Bijvoorbeeld: "Ik ben blij dat Laura dood is. Nu heb ik haar kamer, die is veel groter." Corrigeer het kind niet ,maar praat een beetje mee op een neutrale manier. Bijvoorbeeld:” Dat is een fijne, grote kamer he, die van Laura. Wat fijn voor je dat jij daar nu mag slapen !” Besteed er verder geen aandacht aan.Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
4_6_4.jpg

Als het kind vaak bij u komt, is het van belang de gewone regels en structuur te handhaven. Dat geeft jonge kinderen een gevoel van rust en veiligheid. En dat hebben ze zo nodig !