Doen!

Overlijden van een dierbare0-3 jaarHet overlijden van een gezinslid is langer dan 1 jaar geledenDoen!

Bespreekbaar maken
Maak het verlies en het verdriet bespreekbaar. Op een luchtige manier, bijvoorbeeld tijdens het spelen. Kinderen geven vaak signalen waar u op kunt ingaan. Vraag ook naar hoe het kind het verdriet van de ouder(s) ervaart. Hevig verdriet van hun ouders meemaken, kan namelijk heel beangstigend zijn voor kinderen. Leg de peuter uit dat het weer over zal gaan.
Dring niet aan als het kind niet wil praten. Probeer het een andere keer nog eens.

Troostcadeautje op sterfdag
Geef het kindje een troostcadeautje op de sterfdag. Zo laat u het kind weten dat u aan hem of haar denkt, dat u beseft dat het misschien een moeilijke of rare dag is. U kunt bijvoorbeeld denken aan een knuffeltje, een zorgenpoppetje (o.a. te koop bij de Wereldwinkel) of een boekje. Voor boekentips klik hier. Op www.in-de-wolken.nl en www.troostgeschenk.nl vindt u meer ideeën voor troostcadeautjes.

Herinneringen verzamelen
Jonge kinderen verliezen in de loop van de tijd herinneringen aan hun broertje, zusje, vader of moeder. Dat is een beangstigend gevoel. Daarnaast is het voor hun ontwikkeling belangrijk dat ze weten wie en hoe hij of zij was.
Bijvoorbeeld een document (een boek, een website) vol herinneringen van allerlei mensen die papa of mama goed hebben gekend, is daarom een enorm waardevol bezit. De overgebleven ouder heeft vaak niet de tijd en ruimte om zo’n document samen te stellen. U als direct betrokkene kunt aanbieden om dit voor uw rekening te nemen.

.

Eva (10) heeft weinig herinneringen aan haar broertje die overleed toen ze 5 was.

Zorg overnemen van ouders
Door hun eigen verdriet en drukte zijn ouders soms minder goed in staat om hun kindje regelmaat en rust te bieden. Ook als het overlijden van de andere ouder of hun kind langer dan een jaar is geleden. En die rust en regelmaat is nu juist wat ze zo nodig hebben. In goed overleg met de ouder(s)/verzorger(s) kunt u wellicht op vaste momenten de verzorging van het kind overnemen. Hiermee ontlast u de ouder(s)/verzorger(s) van het kind en bevordert u de ontwikkeling van het kind.

Ouder(s) ontlasten
Als een ouder is weggevallen, komt in praktische zin alles neer op de andere ouder. Dit bij alle emoties die veel energie kosten. Door de ouder te ontlasten in praktische zin, heeft hij of zij meer tijd en ruimte om bijvoorbeeld met zijn of haar dochtertje of zoontje te spelen of samen iets leuks te doen. Die praktische hulp kan bijvoorbeeld zijn: een keer per week eten koken, aanbieden regelmatig de tuin te doen of wekelijks boodschappen te doen,

Spelen met het kind/de kinderen
Kinderen kunnen niet lange tijd achter elkaar verdrietig zijn. Het is heel belangrijk dat ze ook dingen doen die ze leuk vinden. Onder deze omstandigheden hebben de ouders niet altijd en ruimte om iets leuks met hun kindje te doen. Bied aan om regelmatig iets leuks met het kind te gaan doen.

Extra liefde en aandacht
Doordat thuis alles anders is geworden, is extra liefde en aandacht van een vertrouwd persoon heel waardevol.

Vertel hetzelfde als ouders
Kinderen kunnen heel directe vragen stellen. Het is belangrijk voor ze dat ze een eerlijk antwoord krijgen. Het is ook belangrijk dat ze een zo consistent mogelijk antwoord krijgen. Van hun ouders en andere voor hen belangrijke personen. Overleg daarom met de ouders over wat zij vertellen en sluit daarbij aan.
Een voor kinderen duidelijke uitleg over wat dood is kan zijn: iemand die dood is kan niet meer ademen, niet meer bewegen, niet meer voelen. Een dode hoeft niet meer te eten en te drinken. Iemand die dood is voelt helemaal koud aan, voelt geen pijn meer en kan ook niet meer horen en zien. Iemand die dood is heeft zijn lijf niet meer nodig. Iemand die dood is, kan nooit meer levend worden. Net zoals een plant of een dier ook dood kan gaan.

In de gaten houden
Als een kind zes, zeven of acht is, kan het alsnog heel veel pijn en verdriet gaan ervaren. In feite begint dan pas het rouwproces. Houd dit in de gaten!

Zorgen?
Als u de indruk heeft dat het niet goed gaat met een kind en denkt dat begeleiding van een professional bij het verwerkingsproces zinvol kan zijn, aarzel dan niet om uw zorg met ouders te delen. Ouders zien vaak niet hoe hun kind zich buitenshuis gedraagt en zijn blij met uw informatie - zolang deze zonder oordeel is. Als ouders uw zorg delen en begeleiding willen zoeken, kunt u hen wijzen op deze praktijkenzoeker.

Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
4_6_3.jpg

Doordat thuis alles anders is geworden, is extra liefde en aandacht van een vertrouwd persoon heel waardevol.