Veelgestelde vragen

Overlijden van een dierbare0-3 jaarHet overlijden van een gezinslid is aanstaandeVeelgestelde vragen

Mijn zus heeft niet lang meer te leven. Haar dochtertje is 3, haar zoontje 1. Mijn nichtje voelt volgens mij aan dat haar moeder niet 'zomaar' ziek is. Ze stelt heel veel vragen. Mijn zus kan het zelf niet aan om haar te vertellen dat ze dood gaat en draait er een beetje omheen. Mijn zwager zegt dat hij er niet aan toe is om het te vertellen en zijn dochtertje ook niet om het te weten. Wat moeten we doen?
Zoals u zelf al zegt, kinderen, hoe klein ook, voelen vaak aan dat er iets niet klopt.
Ze gaan allerlei dingen fantaseren die vaak nog erger zijn dan de werkelijkheid en ze kunnen zich heel eenzaam voelen. Hoe verschrikkelijk moeilijk het ook is, het is voor uw nichtje belangrijk om (liefst van haar ouders samen) te horen dat haar moeder dood zal gaan. Op een rustig tijdstip, op een rustige vertrouwde plek. Ze kunnen haar dan zo goed mogelijk voorbereiden en op al haar antwoorden zo goed mogelijk antwoord geven.
Eerlijkheid is belangrijk, aan de andere kant is het niet nodig om alle pijnlijke details te vertellen. U kunt uw zus en zwager het volgende boekje aanraden: Als ik er niet meer ben, kinderen voorbereiden op het overlijden van hun ouder - Riet Fiddelaers-Jaspers. 
 
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
4_6_4.jpg

Heeft u ook een vraag over peuters die met het overlijden van een dierbare te maken krijgen?
Stel uw vraag dan hier.