Niet doen!

Overlijden van een dierbare0-3 jaarHet overlijden van een gezinslid is aanstaandeNiet doen!

Niet zeggen over de dood:
“Papa gaat voor altijd slapen”. Bij kinderen kan angst ontstaan om zelf te gaan slapen en om ook nooit meer wakker te worden.

“Mama gaat een verre reis maken en zal nooit meer terugkomen”. Kleuters begrijpen dit niet en voelen zich in de steek gelaten.

“Joep gaat dood, omdat hij zo ziek is”. Kinderen kunnen niet het verschil begrijpen tussen een ernstige en minder ernstige ziekte. Het is belangrijk dat aan het kind wordt uitgelegd hoe erg de ziekte van Joep is. Anders kunnen kinderen bang worden om bij griep of verkoudheid ook dood te gaan.

Verzwijgen wat er aan de hand is.
Verzwijg niet voor het kindje dat een ouder of broer of zus ernstig ziek is. Overleg met ouders wat zij hier over hebben verteld en sluit daarbij aan. Kinderen voelen spanningen direct en naarmate ze wat ouder worden en kunnen praten, zullen ze ook flarden van gesprekken opvangen. Het is beter om het kind uit te leggen wat er aan de hand is, dan het kind in onwetendheid laten en zijn of haar eigen fantasie z’n gang laten gaan.

Niet praten over de ziekte en het naderend verlies
Peuters kunnen ineens zeggen: "Mijn mama heeft kanker". Of "Mijn papa gaat dood want hij is heel ziek". Negeer dit niet maar reageer erop. Bijvoorbeeld door te zeggen; 'Dat vind ik echt heel erg naar voor jou". Het is niet nodig om er verder een heel gesprek over te voeren. Meestal is deze erkenning heel fijn en voldoende voor een kindje.Elke overleed na een ziekteperiode in 2005. Zij heeft er alles aan gedaan om haar naderende naderende overlijden zo goed mogelijk met haar jonge kinderen voor te bereiden. In haar ziekteperiode ondervond zij ook, dat volwassenen niet met kinderen over hun verdriet praatten. Haar kinderen vonden dat moeilijk. Elke pleit ervoor dat kinderen gezien worden in hun verdriet, hoe confronterend en heftig dat soms ook kan zijn.
Uit: Maar ik ben altijd bij jullie - een film van David Blitz voor Stichting Kind en Rouw


Het kind als zielig behandelen
Extra liefde en aandacht is belangrijk en fijn voor een peuter. Maar behandel hem niet als zielig!

Eventuele eigen emoties onderdrukken.
U kunt een kind beter ondersteunen als u uw verdriet toelaat, als u het voelt opkomen. Geef er woorden aan: "Ik ben ook verdrietig omdat . . . zo ziek is. Dan zijn we gewoon even samen verdrietig, dat is ook niet erg." Verdriet en tranen zijn niet erg, maar als je je verdriet niet in de hand hebt dan wordt het kind angstig.

Corrigeren
Jonge kinderen kunnen dingen zeggen die voor u cru overkomen, bijvoorbeeld: "Ik hoop dat Eva snel dood gaat, dan hebben papa en mama weer eens tijd om met mij wat leuks te doen." Peuters denken heel praktisch, maar dat betekent niet dat ze geen verdriet hebben. Bovendien beseffen ze nog niet wat de impact van het overlijden zal zijn. Corrigeer het kindje niet, maar stem af en sluit aan op wat het zegt. Bijvoorbeeld: "Dat zou wel heel gezellig zijn om weer ’s wat met papa en mama te gaan doen, he. Want dat komt er de laatste maanden natuurlijk helemaal niet meer van." Je geeft de onderliggende boodschap dan woorden.

Denken dat peuters beseffen wat de dood inhoudt
Peuters kunnen goed herhalen wat een volwassenen heeft gezegd. Ook al zeggen ze: “Mama gaat dood en komt nooit meer terug,” dan wil dat niet zeggen dat ze dat ook begrepen hebben. Dat de dood onomkeerbaar is, is voor peuters heel moeilijk te begrijpen. Ze proberen het wel, maar het lukt niet altijd. Het is belangrijk om het keer op keer opnieuw uit te leggen.

Regels loslaten
Thuis is alles anders, niets is voorspelbaar meer. Als het kind vaak bij u komt, is het van belang de gewone regels en structuur te handhaven. Dat geeft jonge kinderen een gevoel van rust en veiligheid. En dat hebben ze nu extra nodig!
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
4_6_.jpg

Peuters kunnen ineens zeggen: "Mijn mama heeft kanker". Of "Mijn papa gaat dood want hij is heel ziek". Negeer dit niet maar reageer erop. Bijvoorbeeld door te zeggen; 'Dat vind ik echt heel erg naar voor jou".