Veelgestelde vragen

Overlijden van een dierbare0-3 jaarHet overlijden van een gezinslid is recent (< een jaar)Veelgestelde vragen

Mijn neefje speelt met zijn speelgoedautootjes het dodelijke ongeluk van zijn vader na. Moet ik dat wel toelaten?
Ja, voor jonge kinderen is het naspelen van bijvoorbeeld een ongeluk of een ziekenhuisopname een normale vorm van verwerking.

Mijn nichtje heeft zeven maanden geleden haar broertje verloren en kan op het ene moment heel hard huilen en dan weer vrolijk gaan spelen. Is dat wel normaal?
Ja, kinderen kunnen niet de hele tijd verdrietig zijn. Zij rouwen op en af. Volwassenen vinden dat vaak moeilijk om te begrijpen. Na een verdrietige bui kunnen kinderen gewoon weer vrolijk verder spelen.

De zoon van mijn vriendin heeft een einde gemaakt aan zijn leven. Zijn kleine zusje van drie weet niet hoe het is gebeurd maar ze begint steeds nadrukklijker te vragen aan haar moeder: "Mama, maar hoe is Bas doodgegaan?" Mijn vriendin weet niet wat te doen.
Soms merk je ook aan zeer jonge kinderen dat je de waarheid moet zeggen. Blijkbaar vermoedt ze dat er meer aan de hand is en worstelt ze in haar eentje met die vragen. Een hulpmiddel voor de ouder kan onder meer het boek ‘Weg van mij’ zijn over kinderen die iemand door zelfdoding verliezen, ook Waarom doet iemand dat? geeft belangrijke informatie en tips. Het kan helpen om de woorden te vinden.
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
4_6_3.jpg

Heeft u ook een vraag over een peuter die recent met het overlijden van een dierbare te maken kreeg?
Stel uw vraag dan hier.