Niet doen!

Overlijden van een dierbare0-3 jaarHet overlijden van een gezinslid is recent (< een jaar)Niet doen!

Zeggen
- “Papa slaapt voor altijd”. Bij kinderen kan angst ontstaan om zelf te gaan slapen en ook nooit meer wakker te worden.

- “Mama maakt een verre reis en komt nooit meer terug”. Kinderen begrijpen het niet en voelen zich in de steek gelaten.

- “Kevin is doodgegaan, omdat hij heel erg ziek was”. Kinderen kunnen het verschil tussen een ernstige en minder ernstige ziekte niet begrijpen. Het is belangrijk dat aan het kind wordt uitgelegd hoe erg de ziekte van Kevin was. Anders kunnen kinderen bang worden dat zij aan griep of een verkoudheid ook dood kunnen gaan.

Eventuele eigen emoties onderdrukken
U kunt een kindje beter ondersteunen als u uw verdriet toelaat, als u het voelt opkomen. Geef er woorden aan: "Ik ben ook verdrietig omdat . . . er niet meer is. Dan zijn we gewoon even samen verdrietig, dat is ook niet erg."
Verdriet en tranen zijn niet erg, maar als u uw verdriet niet in de hand hebt dan wordt het kind angstig.

Verzwijgen
Verzwijg het verlies en het verdriet niet, maar maak het bespreekbaar. Wegstoppen van hun verdriet helpt peuters niet. Belangrijk is wel dat u aansluit bij de belevingswereld van het kind en dat het niet allemaal vanuit u komt. Kinderen geven vaak signalen die u kunt oppikken.

Denken dat peuters beseffen dat de dood onomkeerbaar is
Ook al zeggen ze: “Oma is dood en komt nooit meer terug”, dan wil dat niet zeggen dat peuters dat echt begrijpen. De onomkeerbaarheid van de dood is niet te bevatten voor ze. Dat besef komt heel langzamerhand. Peuters kunnen blijven vragen waarom oma niet op hun verjaardag komt of niet bij het kerstdiner is. Het is heel belangrijk dat u deze vragen keer op keer eerlijk beantwoordt.

Regels loslaten
Thuis is alles anders na verlies van een dierbare. Niets is voorspelbaar meer. Als het kind vaak bij u komt, is het van belang dat u de gewone regels en structuur handhaaft. Dat geeft jonge kinderen een gevoel van rust en veiligheid. En dat hebben ze nu extra nodig !

Het kind als zielig behandelen
Extra liefde en aandacht is belangrijk en fijn voor een peuter. Maar behandel het niet als zielig!

Corrigeren
Jonge kinderen kunnen dingen zeggen die misschien cru overkomen. Bijvoorbeeld: "Ik ben blij dat Laura dood is, nu mag ik haar kamer". Corrigeer het kind niet, maar ga in op wat hij of zij zegt. Bijvoorbeeld: ”Dat is een leuke kamer he, die van Laura. Wat fijn dat jij daar mag gaan slapen over een tijdje!” Besteed er verder geen aandacht aan.

Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
4_6_2.jpg

Ook al zeggen ze: “Oma is dood en komt nooit meer terug”, dan wil dat niet zeggen dat peuters dat echt begrijpen. De onomkeerbaarheid van de dood is niet te bevatten voor ze. Dat besef komt heel langzamerhand.