Veelgestelde vragen

Overlijden van een dierbare0-3 jaarHet overlijden is het gevolg van zelfdodingVeelgestelde vragen

Mijn broer heeft, voor ons volkomen onverwacht, zelfmoord gepleegd twee weken geleden. Hij heeft een zoontje van 3. Mijn schoonzus heeft hem nog niet verteld waardoor zijn vader is dood gegaan. Ze weet niet of het goed of juist niet goed is om te doen. Of is het juist beter om het pas op latere leeftijd te vertellen?

De meeste kinderen van 3, voelen dingen feilloos aan. Hoe klein ze ook zijn, ze merken heel veel op. Flarden van gesprekken, geheimzinnigheid.... Het is dan ook meestal het fijnste voor kinderen als ze de achtergronden van het overlijden horen. Het is heel belangrijk dat je schoonzus het vertelt in woorden die je neefje kan begrijpen. Dit kan in een keer of gefaseerd in de loop van de tijd, die beslissing is aan haar. Misschien vindt zij het prettig als je erbij bent om haar en haar zoontje te stuenen.  Je neefje kan (in de loop van de tijd) met heel veel vragen komen, het is belangrijk dat je schoonzus (en jij) hierop zijn bedacht. Het is belangrijk zo duidelijk en eerlijk mogelijk antwoord te geven. Wat niet betekent dat je ook gruwelijke details moet vertellen. Op niet alle vragen is een antwoord en dat mogen jullie hem ook gerust vertellen. Het belangrijkste voor hem is dat hij merkt dat hij alles mag vragen.
Als je lang wacht met vertellen, is er een kans dat je neefje het 'op straat' hoort en dat kan enorm pijnlijk zijn. Hij kan het gevoel krijgen dat hij zijn moeder en andere dierbaren dus niet kan vertrouwen.
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
4_6_.jpg

Heeft u ook een vraag over een peuter die met zelfdoding van een dierbare te maken kreeg?
Stel uw vraag dan hier.