Veelgestelde vragen

Overlijden van een dierbare0-3 jaarHet overlijden betreft geen gezinslidVeelgestelde vragen

Mijn kleindochtertje van drie jaar blijft maar vragen waar haar overleden vriendinnetje nu is, wat moet ik antwoorden?
Overleg met de ouders wat zij hierover verteld hebben of over willen vertellen. Zeg in principe nooit iets anders dan wat haar ouders hierover hebben verteld, ook als dit niet overeenkomt met uw (geloofs)overtuiging. 
U kunt ook vragen: "Wat denk jij zelf?" en daar verder op inspelen. Vertel eventueel dat iedereen daar zijn eigen gedachten over heeft en dat dat mag.


Mijn buurmeisje van drie jaar lijkt te liegen. Ze vertelt mijn kinderen dat haar vader in Afrika woont, terwijl hij zes maanden geleden is overleden.
Dat is geen liegen, maar de pijn vermijden. ‘Ontmaskeren’ heeft geen zin en is erg onveilig voor het kind. Stel vragen, ga in op haar verhaal, laat haar vertellen. Bespreek het met de moeder en kijk of ze het thuis ook doet. Misschien kan mama opnieuw vertellen dat papa dood is en er op ingaan hoe moeilijk en verdrietig dit is voor het kind.

Mijn oppaskindje van tweeënhalf jaar speelt met zijn speelgoedautootjes steeds het dodelijke ongeluk van opa na. Moet ik dat wel toelaten?
Ja, voor jonge kinderen is het naspelen van bijvoorbeeld een ongeluk of een ziekenhuisopname een normale en gezonde vorm van verwerking.

Mijn nichtje van drieëneenhalf heeft pas geleden haar lievelingsoma verloren aan kanker. Het ene moment is ze heel hard aan het huilen en dan gaat ze weer vrolijk spelen, is dat wel normaal?
Ja, kinderen kunnen niet de hele tijd verdrietig zijn. Zij rouwen op en af. Volwassenen vinden dat vaak moeilijk om te begrijpen. Na een verdrietige bui kunnen ze gewoon weer vrolijk verder spelen.

Mijn neefje van drie is af en toe zeer boos en onhandelbaar sinds zijn buurvrouw overleden is. Zij zorgde drie dagen per week voor hem sinds hij een baby was. Wat moeten ik daarmee? Hij maakt regelmatig speelgoed en andere dingen stuk als hij bij ons speelt.
Kleine kinderen kennen het onderscheid tussen gevoelens nog niet goed. Natuurlijk is hij boos dat zij er niet meer is, dat mag je ook benoemen. Hij mag boos zijn, maar hij mag niks stuk maken en niemand pijn doen. Dus verzin dingen om boos te kunnen zijn die geen kwaad kunnen. Neem hem op schoot en zeg: "En je bent ook verdrietig omdat .... er niet meer is, he?" Dan leert hij hoe de gevoelens genoemd worden.
Praktijken voor Jonge Helden


Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!

Vind ons leuk op Facebook!
4_6_2.jpg

Heeft u ook een vraag over peuters die met overlijden van een dierbare te maken hebben?
Stel uw vraag dan hier.